Laat het licht je badkamer binnen

Een badkamer is niet meer alleen bestemd voor de hygiëne van het gezin.Badkamers worden alsmaar groter en krijgen een moderner en meer trendy karakter. Ze zijn een waar oord van rust en ontspanning geworden en liggen steeds vaker centraal in de woning. Wat als we deze ruimte nog lichter en uitnodigender kunnen maken?

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht bevordert de slaap, heeft een positief effect op ons humeur, verbetert ons geheugen en ons leervermogen (link naar artikels over natuurlijk licht). De aanwezigheid ervan in alle kamers van het huis is dus een luxe die je jezelf moet gunnen om er ten volle van te kunnen genieten.

Schuine dakramen

Als je douche zich onder een schuin dak bevindt, is het aan te raden schuine dakramen te plaatsen zoals Jan Steeman.

Je kan ze lateraal openzetten, wat ervoor zorgt dat de ruimte meteen ook groter wordt, de luchtcirculatie van de ruimte verbetert en je ten volle van de voordelen van het daglicht kan genieten.

Ramen voor platte daken en lichtkoepels

Of het nu door de indeling van de ruimtes dan wel de eventuele inkijk van de buren komt, soms is het onmogelijk of niet aangewezen om een schuin dakraam te plaatsen.

Een plat dak is dan een alternatief. Je kan ook voor een lichtkoepel kiezen, die het licht van buiten naar binnen brengt. Dat is niet alleen mooi en goedkoper, het is ook nog eens makkelijk te plaatsen (een paar uur volstaan).

Mooi kunstlicht

Het komt vaak voor dat een badkamer geen ramen heeft, maar hoe zorg je er dan voor dat je toch zoveel mogelijk lichtinval krijgt en een harmonieuze ruimte creëert?

Om dat voor mekaar te krijgen, is het van belang te weten dat elk type verlichting een cruciale rol speelt.

Het licht van de spiegel

Kies voor een lamp met koud licht, want een lamp met warm licht, hoe sfeervol ook, geeft een wat vreemd karakter aan een badkamer. Daarbij kan je je bij wit licht makkelijker opmaken. Vermijd alleen om licht boven de spiegel te plaatsen, omdat dat voor schaduw in het gezicht kan zorgen. Plaats dan beter links en rechts van de spiegel twee lichtelementen. Spiegels met ingebouwde verlichting hebben dan weer het voordeel dat ze het licht in de ruimte beter verdelen en voor een zachte en sfeervolle ruimte zorgen.

Het licht in de ruimte 

Als hoofdlicht in de badkamer is het dan weer beter voor een warmer en sfeervoller licht te kiezen. Spots met dimlicht in het plafond bijvoorbeeld, waardoor je de lichtsterkte kan aanpassen aan je wens van elk moment. Niets beters dan zacht licht terwijl je van een bad geniet na een lange dag, niet?

Sfeer- en decoratieverlichting

Verlichting zorgt ervoor dat je alle soorten sfeer tot stand kan brengen in je badkamer. Afhankelijk van de gekozen lamp kan je een moderner of meer relaxte touch aan de ruimte geven. Waarom naast wanddecoratie en spots in het plafond bijvoorbeeld geen aanvullende verlichting aan de ruimte toevoegen in de vorm van een lampje op een commode?

Inspiratie nodig voor je badkamer? Neem een kijkje in deze waaier aan artikels die je de nodige inspiratie kunnen bieden.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!