Laat het licht binnenstromen!

Natuurlijk licht bevordert onze slaap, beïnvloedt ons humeur en speelt een fundamentele rol in wat we ‘het circadiaanse ritme‘ noemen. Het spreekt dan ook voor zich dat we het thuis volop inzetten om onze mentale en fysieke gezondheid op peil te houden. Hier vind je onze tips om maximaal licht in je interieur te laten binnenstromen.

Het juiste model

Doorgaans veranderen we onze vensters omdat ze niet voldoende isoleren of omdat ze ouderwets ogen. En toch kan het model van de toekomstige vensters ook bepalend zijn voor de lichtinval in een ruimte. Wil je zoveel mogelijk licht, dan kies je best voor slechts één venstervleugel in plaats van twee. Nog een tip: overweeg de voordeur van je huis te vervangen door een glazen versie.

Volg het licht

Plaats je parket in een kamer, positioneer het dan in de richting van het licht, dus parallel aan de lichtbron. Zo wordt het licht beter weerkaatst en voelt de ruimte groter aan. Geef de voorkeur aan een lichte houten vloer: die kaatst het licht dat erop valt beter terug.

De uitbouw: je partner

Zorgen voor meer ruimte in huis kan de perfecte aanleiding zijn om meer licht te laten binnenvallen. Sloop een muur en voeg een uitbouw toe, gericht op het zuiden, met grote vensters tot aan het plafond. Zo stroomt natuurlijk licht volop binnen, met alle genoegens van dien.

Verlucht de ruimte

We hebben de gewoonte meubels te plaatsen nabij deuren en vensters. Dat sluit de ruimte af en belemmert de doorgang van licht. Hou rond het venster dus best een ruimte vrij van zo’n halve meter, zodat het licht zich ongehinderd kan verspreiden in de ruimte.

Verander van kleur

Het spreekt voor zich dat je donkere tinten best vermijdt in een kamer met weinig licht. Toch moet je de muren niet noodzakelijkerwijs wit schilderen om op meer licht te hopen. Je kan ook zorgen voor een gezellig en helder interieur door te kiezen voor warme kleuren met gelige tinten, zoals Spiced Honey, de kleur die door Levis werd uitgeroepen tot Kleur van het jaar 2019.

Open de ruimtes

Dit is dé sleutel tot meer licht. Soms volstaat het om een niet-dragende muur neer te halen om de ruimte te openen en volop te genieten van intense lichtinval. Je kan ook overwegen binnenvensters te plaatsen met een industriële toets, dat is momenteel in.

De goede keuze

Je kan de binnenhuisinrichting wijzigen door te kiezen voor materialen die licht weerkaatsen, zoals fluweel of satijnen materialen. Schaf enkele kussens aan en leg ze op een sofa of op een plaid dat er nonchalant op ligt. Een spiegel op een strategische plek in de kamer reflecteert het licht en creëert een gevoel van ruimte. Kies licht meubilair (wit gelakt voor maximaal licht, of eikenhout). Leg dan nog lichte tapijten op de vloer.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!