8 tips waarmee je muggen te slim af bent

Wie ergert zich niet aan zijn irritante gezoem en de onheilspellende voorbode van jeukende beten? Elk jaar opnieuw duikt hij bij de eerste warme nachten op: de mug! Het begin van een dagelijkse strijd, die we zowel binnen als buiten met het vervelende insect voeren. De wapens: muggensprays, crèmes en muggenwerende lampen.

Hieronder geven we je enkele handige tips om deze hardnekkige vijand voorgoed te verslaan.

Hasta la vista, mug!

1. Hang een muskietennet op

Trek je terug in een elegante cocon voor rustigere nachten. Een muskietennet draperen rond je slaapplaats is een plaatselijke maar effectieve oplossing. Zolang het net de hele nacht maar gesloten blijft! Kleine tip: als je eenmaal in bed ligt, sluit dan de toegangsopening af met spelden of een knijpertje. Alleen zo blijft het net ondoordringbaar voor onze vliegende belager.

2. Installeer een muggenscherm

Een muggenscherm is de beste manier om onze gevleugelde vijand buiten deuren (en ramen) te houden. Door elke opening zorgvuldig af te sluiten, kan je het risico op ongewenste vliegende insecten beperken tot een minimum. Zo’n schermen zou je natuurlijk met de hand kunnen maken, met houten latten en muggengaas dat je per lopende meter kan kopen. Maar waarom het VELUX-muggengaas voor dakvensters niet uitproberen? Het muggengaas wordt zo geplaatst dat je het dakvenster alsnog kan openzetten om te verluchten, terwijl je toch insecten meedogenloos tegenhoudt.

3. Vermijd stilstaand water

Geef onze vijand geen mogelijkheden om zich voort te planten! Muggen houden van stilstaand water, ze leggen er namelijk hun eitjes. Zet dus dat waterbakje voor de vogels helemaal achteraan in de tuin, maak de goten schoon, zorg dat er nergens emmers met regenwater staan, schep de schotels onder de bloempotten op je terras leeg. Allemaal kleine ingrepen die helpen om het offensief van onze zoemende vijand in de kiem te smoren.

4. De tips van tante Kaat

Er bestaan heel wat huis-tuin- en keukenmiddeltjes om onze nachtelijke lastpost het leven zuur te maken. De essentiële oliën van kruidnagel, citroengras, lavendel, munt en citroeneucalyptus kunnen hierbij fungeren als dierbare bondgenoten. Maar denk eraan om eerst je gevoeligheid voor deze hooggeconcentreerde oliën te testen alvorens je er van top tot teen mee in te smeren. Basilicum en munt zijn ook populair. Leg bij het maken van een mojito enkele blaadjes opzij en wrijf ze vlak voor het slapen gaan over je lichaam.

Haalt dit allemaal niets uit? Vliegen en muggen maken je nog steeds het leven zuur?

Dan zijn er nog altijd enkele paardenmiddeltjes…

5. Besprenkel je met DEET

Tijd voor de zware middelen. Besprenkel je met DEET! In de apotheek vind je verschillende soorten muggenafstotende sprays met dit bestanddeel. Neem altijd een klein flesje mee op zak als je op stap gaat en neem een goede douche om je op het einde van de dag af te spoelen. De muggen hier zijn gelukkig minder hardnekkig dan die in de tropen. Daarom heb je geen al te hoge concentratie aan DEET nodig. Vraag je apotheker om advies.

6. Zet de ventilator aan

De gevleugelde vampier heeft nog een andere zwakke plek. Met een eenvoudige ventilator in de buurt van je bed, houd je zelfs het stoutmoedigste exemplaar uit de buurt. Geniet van de koele bries en slaap zacht. Denk er wel aan om de ventilator op de vloer te richten. Het stiekeme insect zoekt op de vloer immers beschutting tegen de tocht. Maar als het niet tegen de wind in kan vliegen, zal het al snel andere oorden opzoeken.

7. Houd niet alleen het hoofd koel

Intussen leert de wetenschap ons dat een mug eerder aangetrokken wordt door de warmte van ons lichaam, dan door de smaak van ons bloed. Presenteer jezelf niet langer als vliegend buffet voor onze bloeddorstige veelvraat: neem een frisse douche voor het slapengaan. Ventileer de kamer om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur stijgt. Ook kan je lichte, loszittende kleding dragen om zo weinig mogelijk huid bloot te stellen aan nachtelijke aanvallen. Een ontspannen geest in een fris lichaam, zeg maar!

8. Probeer vitamine B

Er zijn aanwijzingen dat vitamine B, in tablet- of pleistervorm, goede resultaten geeft om muggen uit je buurt te houden. Naast een positief effect op je energieproductie en de goede werking van het zenuwstelsel, wijzigt vitamine B subtiel je lichaamsgeur. Verander jezelf dus in een wandelend afweermiddel! Vitamine B is overvloedig aanwezig in dierlijke producten, bepaalde groenten en fruit, zaden... en in biergist.

 

Ben je tijdens het lezen van dit artikel jezelf spontaan beginnen krabben? Dan ben je zeker gevoelig voor muggenbeten. We wensen je alvast succes in de bestrijding van onze zomerse vijand. Ten aanval!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!