Omdat een groen leefmilieu voor iedereen belangrijk is

Enkele stappen om onze planeet en uw leefwereld actief te beschermen

In 2020 kiezen we er bij VELUX voor om samen met het WWF tegen 2041 ons streefdoel van CO2-neutraliteit te realiseren. Om ons 100-jarig bestaan te vieren, willen we dan als bedrijf de totale CO2-uitstoot sinds onze oprichting rechtzetten en vanaf dan onze volledige CO2-voetafdruk blijven compenseren. Als eerste tussenstap verbinden we er ons toe om tegen 2030 de CO2-voetafdruk van onze aanvoerketen met 50% terug te dringen en zelf een volledig CO2-neutraal bedrijf te zijn.

Lees hier hoe je thuis zelf ook positieve actie kan ondernemen door je woning elke dag wat milieuvriendelijker te maken. Klaar om samen voor een groenere planeet te gaan?

Vele kleintjes maken één grote

Dit spreekwoord vat onze filosofie perfect samen: langzaam maar zeker evolueren, stap voor stap. Dag na dag via kleine inspanningen ervoor zorgen dat kleine stroompjes laten uitmonden in grote oceanen vol vers en helder water, waarin het krioelt van de vissen.

Aangezien we hout gebruiken voor de meeste VELUX dakramen is het ons doel om de CO2-voetafdruk van de VELUX Groep met 50% te verminderen. Tijdens de periode 2007-2018 verminderden we onze CO2-uitstoot al met 43%. En we zijn er trots op dat sinds 2019 al 99,6% van het hout van de VELUX dakramen in Europa uit bossen met een duurzaamheidscertificaat komt.

Meer doen met minder

Wist je dit al? Twee maanden bewust op enkele details letten, volstaat al om een goede gewoonte aan te leren. Enkele dagen wat extra inspanning leveren zou dus voldoende moeten zijn om goede reflexen te kweken. Niet alleen om je voetafdruk te verkleinen maar ook om de toekomstige generaties een rijk natuurerfgoed door te geven. Hieronder vind je enkele eenvoudige tips waarmee je dankzij het vlindereffect, kan bijdragen tot een enorm positief resultaat voor ons milieu:

  • Profiteer zoveel mogelijk van daglicht.
  • Doof alle lichten bij het verlaten van een ruimte.
  • Haal de lader van je gsm uit de stekker wanneer deze niet oplaadt.
  • Leg een baksteen in de spoelbak van alle wc’s om bij elke spoelbeurt enkele liters water te besparen.
  • Kook slechts de hoeveelheid water die nodig is voor de bereiding van je ingrediënten.

Wist je dat…

  • een kraan die tijdens het tandenpoetsen blijft lopen, telkens één tot twee liter water verspilt? Dat komt neer op ongeveer 1000 liter per jaar.
  • meer dan een derde van het huishoudelijk gebruik van drinkwater wegstroomt door de wc?
  • met toiletten die uitgerust zijn met een spoelbak met twee knoppen (6 liter voor een grote boodschap en 3 liter voor kleine), een gezin van vier slechts 96 liter per dag verbruikt (in plaats van 216 met een spoelbak van negen liter). Dat komt neer op een besparing van 45 m³ per jaar.

Klaar voor nog enkele stappen?

Plaats de koelkast en de diepvries uit de buurt van warmtebronnen (radiator, oven, fornuis).

Zet in het najaar de thermostaat 's nachts lager. Studies tonen aan dat je zo tot 11% energie kan besparen. En als je overdag de thermostaat 1 graad lager zet, daalt je rekening met 7%. Goed voor een jaarlijkse besparing van 65 euro.

Verminder, sorteer en recycleer uw afval. Kies voor producten met zo weinig mogelijk verpakking, vermijd individueel verpakte koekjes, koop liefst groenten per gewicht. Hier vind je nog meer tips om ons leefmilieu en onze Planeet te beschermen.

Bereid minstens één vegetarische maaltijd per week

Verander van leverancier (elektriciteit, telefonie, internet, voeding…). Geef daarbij de voorkeur aan groene en lokale leveranciers. Profiteer er meteen van om de tarieven te heronderhandelen. Daarvoor vind je hier een nuttige website.

En ga nog een stapje verder…

Verbeter de thermische isolatie van je woning: plaats nieuwe kaders, dubbele beglazing en rolluiken om de zomerhitte buiten te houden.

Laat een luchtverversingsysteem installeren om de kwaliteit van de lucht die je in je woning inademt verder te verbeteren.

Maak van je woning een gezonde leefomgeving. En in dezelfde beweging ook van Moeder Aarde.

Benieuwd naar onze inspanningen om onze -CO2voetafdruk te neutraliseren? Lees hier alles over ons plan voor levenslange CO2-neutraliteit.

Bedankt!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!