Renovatie: tips voor een optimale temperatuur in je interieur.

Overdreven en overweldigende hitte… daar houden we niet van. We houden er nog minder van als die warmte het huis binnendringt en ons een onaangenaam gevoel geeft. Heb je renovatiewerken voor de boeg? Dan stellen we je graag enkele tips voor om je interieur op een duurzame manier tegen de zomerhitte te beschermen.

1) Zo hou je de warmte buiten 

122277-14-XXL

Het is om te beginnen van belang om de warmte buiten het gebouw te houden. Het kost immers altijd meer om een ruimte af te koelen dan ze op te warmen. Denk er daarom bij je volgende renovatiewerken aan om een investering in verduisteringsgordijnen in je budget op te nemen. Die zorgen ervoor dat de warmte je huis niet binnensluipt.

Met de juiste kwaliteitsuitrusting behoud je zelfs in de zomer de ideale temperatuur.

 

2) Hoe optimaal verluchten 

124373-02-XXLMaak van de koelte ’s ochtends en ‘s avonds gebruik om de lucht tussen de kamers te laten stromen. Zet de ramen enkele minuten volledig open om de frisse lucht in heel het huis binnen te laten. Dat zorgt er niet alleen voor dat alle ruimtes worden afgekoeld, maar ook dat er frisse en gezondere lucht het huis instroomt.

Er bestaan vandaag ook integrale systemen voor de controle van de binnentemperatuur. Slimme sensoren monitoren voortdurend de temperatuur, de luchtvochtigheid en de luchtkwaliteit (CO2-gehalte) in de woning. Indien nodig openen of sluiten ze automatisch elektrische dakvensters, gordijnen en rolluiken.

3) Kies zorgvuldig de kleur van de ruimtes

Bepaalde kleuren weerkaatsen meer licht dan andere. Om het aantrekken van de warmte te vermijden, lijkt het aangewezen om de kleur van je binnenmuren zorgvuldig te kiezen. 

Voor zuidelijk georiënteerde kamers met veel lichtinval (en dus ook warmte), kies je best voor een glanzende verf waarvan de reflectiegraad van het licht hoog is, net als heldere kleuren, wit of een schakering van wit, hetzij frisse kleuren die het licht opslorpen.

bookcase-chairs-clean-667838

4) Breng met een groene muur natuurlijke schaduw aan

architectural-design-architecture-building-2574471Waarom zou je de rijke natuur niet benutten voor een aangename temperatuur in huis tijdens de zomer? Creëer een muur van groen met wilde klimop of eender welke andere plant die tegen de wand aan groeit. Hou zo de warmte buiten en zorg er in één klap voor dat je muren koel blijven om zo het klimaat van je interieur te regelen.

Van plan om een paar bomen uit de tuin te verwijderen voor meer zonlicht? Denk twee keer na voor je dat doet. Natuurlijke schaduw door de aanwezigheid van bomen (hoe groter, hoe beter) is een echte troef bij grote hitte.

139396-01-XXL

5) Algemene isolatie verbeteren

139663-01-XXLEen optimale isolatie van je huis zal een constante temperatuur uiteraard ten goede komen. Vervang je ramen en laat dubbele beglazing aanbrengen. Deze investering betaalt zichzelf altijd terug!

Ken je kaleien al? Dit materiaal dat op gevels wordt aangebracht, beschermt je woning op een natuurlijke manier tegen erosie en zonnestralen. Bovendien verbergt het al sinds eeuwen kleine gebreken en geeft het een authentiek cachet aan de buitenkant van gebouwen. Het is trouwens zeer makkelijk in onderhoud! Wat wil je nog meer?

architectural-design-architecture-building-2510068

6) Klimatisering en zonnepanelen

Als het om welke reden ook moeilijk voor je is om onze vorige tips te volgen, kan je nog altijd een airconditioningsysteem plaatsen om een aangename en comfortabele temperatuur in huis te garanderen. Overweeg ook om in een warmtepomp te investeren, die kan in de winter meteen dienstdoen om je woning te verwarmen. Zonnepanelen tot slot om je warmtepomp te voeden, zijn zowel in de zomer als de winter een duurzame en economisch voordelige oplossing.

136187-01-XXL_Weberhaus_ES_6569

Voor optimaal comfort en welzijn in je woning kunnen enkele renovatiewerken aangewezen zijn om een aangename temperatuur in alle kamers te garanderen. Een goede isolatie is daarbij fundamenteel, omdat de natuur en enkele eenvoudige technieken ons interieur op een efficiënte manier kunnen beschermen.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!