Verftips voor een huis vol licht

De helderheid in een leefruimte wordt bepaald door de oriëntatie van die ruimte en de grootte van het glasoppervlak (verticale ramen of dakramen). Maar wist je dat de kleur, de bestanddelen en de glans van de verf ook een invloed hebben?

Kleuren en bestanddelen die weerkaatsen

Sommige kleuren bevorderen de natuurlijke helderheid van je leefruimtes.

 Verf kan op verschillende manieren reageren op zonlicht. Niet alleen de kleur speelt een rol, ook de bestanddelen van de verf bepalen in hoeverre de zon weerkaatst of opgeslorpt wordt.

Welke verf kiezen?

Om je verf te kiezen, kan je met een indicator achterhalen hoe een bepaalde verf zich gedraagt ten opzichte van licht: de lichtreflectiewaarde of LRV, Light Reflectance Value.

Deze waarde geeft de totale hoeveelheid licht aan die een verlicht oppervlak weerkaatst. Hoe hoger de index, hoe meer de verf het licht weerkaatst.

Je vindt deze informatie op de verfpot of in de documentatie van de fabrikant. De kleuren die het licht het meest weerkaatsen zijn lichte kleuren, wit en nuances van wit.

In het palet van lichte kleuren zijn er sommige die een warme toets verlenen aan licht. Dat is het geval met beige en gele pasteltinten. Andere kleuren, zoals watergroen, babyblauw, paarstinten en grijs, maken het licht aangenamer.

Wit, niet zo vanzelfsprekend

Wit kiezen om meer licht binnen te krijgen is niet zo vanzelfsprekend …

Naargelang zijn samenstelling kan wit bijvoorbeeld een LRV hebben van 70 tot meer dan 90. Dat wil zeggen dat het 70% tot 90% van het licht weerkaatst.

Dat is veel maar bepaalde kleuren met een groot aandeel wit in hun samenstelling kunnen licht beter weerkaatsen dan puur wit.

Verder heb je misschien al vastgesteld dat de helderheid van een wit plafond na enkele jaren afneemt. Soms is het nodig om het plafond te herschilderen of de verf af te wassen - als het afwasbare verf is – om zijn glans en weerkaatsende eigenschappen terug te winnen.

Gezien puur wit niet de optimale kleur is, kies je best glanzende verf waarvan de lichtreflectiewaarde hoger ligt.

Kiezen voor afwasbare … en glanzende verf

Met afwasbare verf kan de kleur haar oorspronkelijke helderheid terugvinden. En daar blijft het niet bij: omdat hij glanzend is, kaatst hij het licht ook doeltreffend terug.

Algemene regel als het gaat over dezelfde kleur: glanzende verf zorgt voor meer helderheid dan matte verf.

Ecologie en helderheid hand in hand

Intussen heeft een nieuwe generatie verf zich aangediend: natuurlijk en zonder schadelijke bestanddelen, en dat voor alle variaties: mat, met hoogglans, satijnglans, afwasbaar … Goed voor het milieu én voor een gezond binnenklimaat.

Deze eco- of bioverven hebben ook het voordeel dat ze geurloos zijn, zelfs tijdens het aanbrengen ervan. Een grote troef ten opzichte van klassieke verf.

Helderheid en ecologie combineren … een buitenkans die we moeten grijpen!

* https://www.energie-environnement.ch/maison/eclairage-et-piles/ampoules-et-lampes/1402

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!