Hoe kan je de natuurlijke ventilatie in huis verbeteren?

De lucht die we binnen inademen is niet altijd top. Dat is bewezen. Beter ventileren kan een afdoende oplossing zijn voor meer zuurstof en zuiverdere lucht in huis. Hoe maak je hier een goede gewoonte van?

Vervuilde lucht thuis: verschillende oorzaken, zware gevolgen

Tegenwoordig speelt 90% van ons leven zich tussen vier muren af. Elke dag opnieuw begeven we ons van de ene binnenruimte naar de andere. Van thuis naar kantoor of school. En daarna misschien nog naar de sportclub voor we weer naar huis gaan.

Studies wijzen uit dat de lucht die we binnen inademen tot vijf keer meer vervuild is dan die buiten. De oorzaak? Een lange lijst van vluchtige stoffen zoals CO2, voedingspartikels en keukengeuren, dierenharen, mijten en vocht.

Die luchtvervuiling kan nare gevolgen hebben, in het bijzonder voor mensen die al ziek zijn of vatbaar voor bijvoorbeeld astma. En daar staat geen leeftijd op.

De oplossing? Er zijn er meerdere. Ten eerste de luchtcirculatie in de woning verbeteren. En dat kan op heel wat manieren:

Beter verluchten voor een betere luchtkwaliteit … en een beter leven

Maar wat houdt ventilatie precies in? Het is een non-stop uitwisseling tussen buitenlucht en binnenlucht. Woningen die nu gebouwd worden, zijn super geïsoleerd en afgesloten van de lucht buiten. Er is amper of geen spontane luchtverplaatsing. Daarom moeten bewoners een inspanning doen, al dan niet met behulp van speciale apparatuur.

Een simpel gebaar: frisse lucht binnenlaten

Voor je overweegt om te investeren in een uitgebreid ventilatiesysteem, maak je je beter eerst een eenvoudige gewoonte eigen. Open een paar keer per dag voor enkele minuten zoveel mogelijk ramen. In elk seizoen.

Verlucht bijvoorbeeld de slaapkamer even voor je in bed stapt, en ‘s morgens wanneer je opstaat. Denk eraan om dat zeker ook in de kinderkamers te doen. Uit onderzoeken blijkt helaas dat de lucht in ruimtes waar je kinderen slapen het meest vervuild is.

Schrik om in de herfst of de winter het huis te veel af te koelen? Weet dat de ideale temperatuur in de slaapkamer 16°C is. Dat geeft de beste slaapkwaliteit. Bij de kinderen mag de verwarming een tikje hoger (18°C is aanbevolen). Maar regelmatig ventileren door de ramen open te zetten, blijft onmisbaar om de lucht te verversen. Ontdek waarom schone lucht een cadeau voor je lichaam.

Strak plan: kies voor dakvensters met een ingebouwd ventilatieaccessoire

Goed nieuws. Bepaalde dakvensters zijn uitgerust met een zelfregelend ventilatieklep met extra debiet. Dit innovatieve systeem garandeert de uitwisseling tussen binnen- en buitenlucht, en beschermt je woning en alles wat onder het raam staat tegen binnendringende regen. Ingenieus, toch?

Daarbij komt dankzij het ontwerp met schoorsteeneffect dat een dakvenster efficiënter verlucht dan een verticaal geplaatst raam. Warme lucht is lichter dan koude, hij stijgt op en vertrekt langs de dakvensters. Zo wordt de binnenlucht gereinigd en verfrist.

Lokaal of integraal ventileren

Naast het regelmatig stevig verluchten van je volledige huis of appartement, is het nodig om voor lokale ventilatie te zorgen. Die creëer je door op verschillende plaatsen in de woning ventilatiepunten te voorzien. Dat zijn ventilatieroosters of mechanische ventilatoren die vervuilde en vochtige lucht het huis uit trekken. In de keuken en de badkamer bijvoorbeeld.

Als dat niet volstaat, kan je kiezen voor een integraal ventilatiesysteem dat verspreid geïnstalleerd wordt. Het laat de lucht in het interieur in zijn geheel circuleren via ventilatoren en luchtstroomsturing. Heel doeltreffend en met een gelijkmatig effect, maar dit systeem is ook complexer en niet geruisloos.

Er bestaan vier types integrale ventilatiesystemen:

Met een zuigsysteem
Met pulsatie
Double flux (met luchttoevoer en -afvoer)
Met warmterecuperatie
 
128624-01-L
Of het nu thuis, op onze werkplek of in een sporthal is: we brengen het merendeel van onze tijd binnen door. Onderzoek wijst ons erop dat de lucht er niet per se gezonder is dan buiten. Zorg dus dat de binnenlucht voldoende ververst wordt. Zo kan je gerust blijven ademhalen.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!