De keuken was heel lang alleen maar de plaats waar het eten bereid en bewaard werd. Pas na de Tweede Wereldoorlog komt de ‘ingerichte keuken’ in beeld met de eerste kooktoestellen en een aanrecht. Ook de koelkast duikt geleidelijk aan op.
Tot de negentiende eeuw was de eetkamer de centrale plaats in de huizen van de burgerij. Vanaf de jaren 80-90 treedt de keuken echter op de voorgrond. De geavanceerde technologie van de huishoudtoestellen dringt kookdampen en -geurtjes terug. De keuken kan zich nu openen naar de rest van het huis en meet zich een nieuw imago aan, dat van de ‘Amerikaanse keuken’. Voortaan nemen we bijvoorbeeld plaats aan een bar tussen keuken en salon. Zo blijven we tijdens het koken toch betrokken bij de rest van de woning. Koken wordt een synoniem voor gezelligheid.
Vandaag is de keuken niet meer de puur functionele ruimte van weleer. Ze wordt niet langer afgescheiden van de rest van het huis, verstopt achter een deur of afgesneden door een gang. Steeds vaker geeft de keuken de toon aan in huis of krijgt ze een ereplaats in een uitbouw. De nieuwe keuken bevindt zich vaak onder een plat dak waardoor ze baadt in natuurlijk licht. Wat een verrijking!
De keuken in de uitbouw wordt vaak het middelpunt voor de hele woning. Het natuurlijke licht maakt het ritme van de dag en van de seizoenen lekker voelbaar. Een aantal studies wijst trouwens uit dat natuurlijk licht onze creativiteit stimuleert. Goed nieuws voor je inspiratie wanneer je de menu’s van de week uitdenkt! De rechte wanden van de uitbouw creëren bovendien optimale bewegingsruimte en veel bergplaats. Zo is je keuken maximaal functioneel.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!