Een hele dag lang hygge

Ken je het begrip ‘hygge’? Dit is een Deens woord. Het verwijst naar een gevoel van welbehagen, een opgewekte instelling, een warme, ingetogen sfeer... Het is een positieve houding die hand in hand gaat met momenten van deugddoende gezelligheid.
Deze week zoeken we daarom inspiratie in het noorden en doen we ons een hele dag te goed aan alle weldaden van hygge.

Ochtend

De zon komt op aan de horizon en dompelt de hemel onder in vlammend paarsrode tinten. Vanonder een dik katoenen dekbed zie je met halfopen ogen hoe de dag zich een weg baant doorheen een nevelsluier. Met als achtergrondgeluid niets dan de krakende houten balken van je oude huis stap je uit bed. Je steekt je voeten in je warme pantoffels, opent het vensterraam om te de kamer te verluchten en gaat naar de keuken.
De keuken: de plaats van duizend-en-één lekkernijen. Je maalt een ruime schep koffiebonen en overgiet ze met kokend water. De hele keuken vult zich met de typische geur van rauwe aarde en exotische kruiden: het aroma dat een welgevulde dag aankondigt.

Je kaffehygge is klaar. Je ademt de geur diep in, blaast, nipt en drinkt. Je geniet rustig van elke slok.
De stralen van de herfstzon vallen binnen door de ramen en hullen het hele huis in een warme glans. Licht om je met volle teugen aan te laven. Daarna een heerlijk ontbijt, een warme douche, makkelijk zittende kleren, waterdichte schoenen, een paraplu, je portefeuille, telefoon en sleutels: je kan volledig zen aan je dag te beginnen.

Namiddag

Hygge buiten, dat is een uurtje vrijwilligerswerk, oprechte glimlachen uitwisselen met voorbijgangers, toevallig een kennis tegen het lijf lopen, dode bladeren die knisperen onder je voeten, op een bankje kijken naar de vogels en de dartel rondlopende honden. Vergelijk het met ons Latijnse Carpe diem: heerlijk opgaan in het moment zelf.
Tegen het einde van de dag geef je jezelf over aan de geneugten van een korte wandeling. Met volle teugen adem je de frisse lucht in en kuier je met de handen in de zakken door de stad, de wind vrij spel gevend tussen de openstaande panden van je jas. Je geeft je ogen de kost aan de uitstalramen van enkele artisanale winkeltjes, snuift de geur op van een pizza in een houtgestookte oven of van het schuimende gerstenat aan de toog van een gezellig cafeetje. Volop genieten van het trage leven, kortom.

Avond

Eens de avond gevallen, bereikt hygge zijn hoogtepunt: stoofpotjes die sudderend op tafel verschijnen, een glas warme wijn bij het knetterende haardvuur, overal kaarsen, de geur van volkorenbrood in de oven, gemakkelijke kleren, een gezelschapspelletje met het gezin (zonder valsspelen), een pot vol geurige kruiden op de vensterbank, een liefkozende streling van je allerliefste…
Op zoek naar enkele tips voor een knus nestje voor jezelf?

Nacht

Intussen is het al lang donker geworden. Je vrienden zijn vertrokken, de kinderen naar bed, de tafel is afgeruimd en de laatste verkoolde houtblokken smeulen nog wat na in de haard. Op het werkblad in de keuken staat een dampend brood klaar voor het ontbijt van morgen. Het moment om dikke wollen kousen aan te trekken, een kruidenthee te zetten, je telefoon uit te schakelen, de kussens goed te schikken en met een spannend boek onder een dekentje in de zetel te kruipen.

Voor je in bed kruipt, bewonder je door het dakvenster nog even de stemmenhemel. Je sluit de gordijnen en de stores en kruipt met een verzaligde glimlach in bed. Hygge is iets om elke dag te beleven. Waarom morgen niet opnieuw?

Misschien is het wel door de harde winters dat de Denen een levenskunst ontwikkelden rond gezellige avondjes thuis, in goed gezelschap. Maar deze manier om van het leven te genieten, past net zo goed in onze meer gematigde streken en valt perfect te combineren met onze legendarische Belgische gezelligheid.


Zin in wat extra inspiratie om van je interieur een nóg gezelligere plek te maken?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!