Ondanks het beeld dat je misschien hebt van sombere, benepen mansardekamertjes, biedt een zolder wel degelijk niet te versmaden extra leefruimte. Kinderen die groeien als kool of gezinsuitbreiding op komst? Van plan om van huis uit als zelfstandige te werken? Overweeg dan om in je zolder te investeren. Hij biedt tal van mogelijkheden: een suite onder het dak met een maximum aan comfort en intimiteit, een rustgevende werkkamer, een studio voor een tiener die snakt naar meer ruimte voor zichzelf ...
Is je zolderruimte lager dan 1,80 meter en daardoor niet handig om permanent te bewonen? Dan nog kan ze een nuttige functie krijgen. Als bibliotheek voor boeken die je uit hebt maar wel graag bewaart bijvoorbeeld. Of voor een ligbad als je in de badkamer beneden enkel een douche hebt.
De zolder benutten voor een uitbreiding gaat niet ten koste van de grondoppervlakte die je ter beschikking hebt voor tuin, terras … in tegenstelling tot een uitbouw die die zones wel verkleint. Terwijl je daarmee nieuwe, bijkomende ruimte creëert, haalt je zolderproject meer uit een reeds bestaande ruimte, zonder elders woonoopervlakte te roven.
Een logeerkamer, een kantoor of een droomsuite op zolder – met behoud van je volledige tuin of terras – verhoogt zeker en vast de waarde van je woning als je ze ooit verkoopt.
Ook al is dit niet je eerste bezorgdheid wanneer je renovatieplannen maakt, deze meerwaarde loont de moeite naar de toekomst toe. Je weet maar nooit wat het leven nog brengt.
Nood aan extra plek maar geen zin in een zenuwslopende nieuwbouw of een veeleisende uitbouw? Dan is met de zolder aan de slag gaan dé oplossing.
In de praktijk komt het realiseren van een uitbouw sowieso bijna neer op nieuwbouw: fundering, metselwerken, loodgieterij, elektriciteit, dakbedekking … Terwijl een doordachte en goed georganiseerde renovatie verschillende interessante uitbreidingspistes biedt. Dat is bovendien ook tijd- en budgetvriendelijker.
Renoveren, oké. Maar waarom de zolder? Als er ook een kelderverdieping is, kan je die toch inrichten? Ja, maar dan moet je minstens isoleren om ze comfortabel te maken. En het blijft, in tegenstelling tot bij een zolder, lastig om er voldoende natuurlijk licht binnen te brengen. Terwijl natuurlijk licht nu net onmisbaar is voor de feelgoodfactor en het humeur van de bewoners.
Met een ingerichte zolder waar het vensteroppervlak 12 % van de afmeting van de vloer bedraagt, geniet je van een lichte en bijzonder aangename leefruimte waar je met plezier vertoeft. De zolder verbeteren en aankleden verhoogt dus direct de sfeer in huis, dankzij een pak meer licht.
Daglicht laten binnenstromen, in het bijzonder via dakvensters, helpt je energie besparen.
Langs de ene kant heb je in een perfect natuurlijk verlichte ruimte een pak minder nood aan elektrische verlichting. Langs de andere kant zorgt de weerkaatsing van de zon op het glas ervoor dat de ruimte vanzelf opwarmt. Zelfs in de winter. En dat heeft een positieve impact op je verwarmingsrekening.
Als je bij de renovatie meteen ook stevig isoleert en/of zonnepanelen plaatst, dan profiteert je volledige woning levenslang mee van deze investering.
Tot slot kan het natuurlijke licht zich makkelijker verticaal verspreiden via de traphal die fungeert als lichtkanaal.
Beschik je over een zolder die zich leent voor aanpassing? Aarzel dan niet langer om hem te renoveren. Grijp je kans om er een comfortabele, goed verlichte en verluchte leefruimte van te maken, voor zalige momenten in alle rust.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!