7 valkuilen om te vermijden bij de verbouwing van je zolder

Een hoekje om rustig te werken, de ouderlijke suite van je dromen, een eigen ruimte voor een tiener. De zolder is de ideale oplossing voor ruimtetekort in je woning of het gevoel dat je krap behuisd bent. Ga je ervoor? Goed idee. Wij wijzen je graag op de mogelijke valkuilen of uitschuivers.

Meten is weten

De eerste uitdaging is kiezen welke functie je vernieuwde zolder gaat krijgen. Dat hangt af van hoeveel ruimte je ter beschikking hebt.

Wil je je zolder bewonen, dan heb je een vrije hoogte van minstens 1,80 m nodig. Waar het lager is, kan je opteren voor een berging, een speelruimte voor de kinderen, een badkuip … Zo benut je de volledige beschikbare oppervlakte.

Beschik je onder het dak over 15m2, dan kan hier een kinderkamer of een bureautje komen.

children_room2

Met 20 m2 komt een ouderlijke suite met badkamer of een kinderkamer met twee bedden al in aanmerking. Beslaat de ruimte van je zolder 30 m2 of meer, dan kan je gaan dromen van een kamer met badkamer én dressing voor jou en je partner. Ben je een zelfstandige of een telewerker? Dan kan je bureau hier neerstrijken.

Paperassen

Voor sommige ingrepen, zoals het verhogen van het dak of het aanbrengen van een nieuw raam, heb je de toelating nodig van de gemeente. Win de nodige inlichtingen in bij de betrokken diensten of bij je architect, vóór je begint met de renovatiewerken. Zo voorkom je onaangename verrassingen.

Watts en water

Droom je van een suite met badkamer onder het dak? Bekijk vooraf nauwgezet waar de leidingen van elektriciteit en loodgieterij best komen, anders riskeer je later minder comfort of zelfs problemen te hebben.
Neem ruim de tijd om een plan op te stellen van de verbouwingswerken en ga na hoe je de bestaande voorzieningen kan integreren.

Pas op voor de trap

escalier2De ruimte onder het dak heeft vaak een vreemde vorm met heel wat kleine hoekjes die mogelijk verloren lijken. De uitdaging ligt in het optimaal benutten van elke vierkante meter. Verder is je missie om de ruimtes zo uit te kienen dat je je er makkelijk in kan bewegen.

Besteed best eerst aandacht aan de trap. Dit onmisbare element palmt onvermijdelijk plaats in, hou daarmee rekening bij het indelen van je zolder. Denk goed na over de vorm en de inplanting van de trap.

 

Materialen kiezen

Vergelijk zorgvuldig de verschillende mogelijkheden voor een duurzame renovatie mét respect voor je budget.

Kies bijvoorbeeld beter een dakvenster dan een dakkapel. Een dakvenster is meer geschikt voor de herinrichting van zolders omdat het meer licht binnenlaat en dit een zuinigere oplossing is.

Natuurlijke verlichting

Wil je een ruimte waar het aangenaam leven is, dan is voldoende natuurlijk licht onmisbaar. Het weldoend effect ervan is van onschatbare waarde voor het moraal van de huisbewoners.
Open ruimtes creëren bevordert de helderheid in je vernieuwde zolderruimte. Daarnaast dien je optimaal glasoppervlak te voorzien, zodat licht vrij kan binnenstromen.

Energie besparen

Het plan om je zolder herin te richten is ook een mooie aanleiding om na te denken over nieuwe manieren om thuis energie te besparen. Misschien kan je van de werken profiteren om de dakisolatie te verbeteren? Of om zonnepanelen te plaatsen? Er op tijd aan denken voorkomt spijt.


Vermijd valkuilen bij het herinrichten van je zolder en maak van je nieuwe ruimte een plek waar je nog lang van zal genieten.