Een suite onder het dak: van dromen naar actie

Je thuis op hotel voelen, dat is gemakkelijk haalbaar, met een suite onder het dak. Hoe begin je aan dit droomplan? Hieronder overlopen we alle aspecten die je dient te bekijken: beschikbare ruimte, licht, ventilatie, elektrische installaties, enzovoort.

De suite onder het dak: hemels!

De eerste stap voor het inrichten van een suite onder het dak is je inbeelden hoe je die echt wenst, zonder rekening te houden met mogelijke beperkingen.

 Hoe zie je deze nieuwe kamer onder het dak? Met bad of douche, wc? Wil je een dressing? Voorzie je andere bergingsruimtes? Waar denk je het bed te plaatsen?

 Er zijn enorm veel mogelijkheden. Inspireer je, stimuleer je verbeelding, praat erover met de mensen rond je. Stel na een tijdje een lijstje op van je wensen. Tip: verzamel ze op een Pinterestbord.

Is mijn zolder geschikt?

Eenmaal je ideeën vastliggen, kan je de haalbaarheid van je project checken. Is je zolder geschikt voor een suite? Hoe zit het met volumes en beschikbare ruimtes? Wat met elektrische installaties, verwarming, loodgieterij ,…? Hoe zorg je voor goede luchtventilatie en voldoende lichtinval?

Visualiseer de beschikbare volumes en ruimte

Om de beschikbare volumes en ruimte onder het dak van je woning te visualiseren, maak je best een schets van de kamer. Duid er op aan in welke zones je comfortabel recht kan staan. Minstens 2 meter hoogte is een goede maatstaf.

 Hou zeker rekening met de balken. Waar het minder hoog is, kan een bed of een zetel staan. Is de hoogte minder dan 80 cm, dan kan je beter enkel berging voorzien.

 De plaats van de trap zal overigens voor een groot deel de indeling bepalen. Staat die in het midden, dan kan je de suite met scheidingswanden in twee helften opdelen. Met een trap in de hoek daarentegen krijg je meer ruimte ter beschikking.

Nadenken over elektriciteit, verwarming, sanitair, …

 Naargelang je wensen voor deze volledig vernieuwde slaapkamer, zullen er ook nieuwe elektrische installaties moeten komen, verwarming, stromend water, afvoer ….

 Denk na over deze toekomstige voorzieningen. Wat al geïnstalleerd is, dient nagekeken te worden, of zelfs geoptimaliseerd, in functie van wat je wenst voor deze nieuwe ruimte.

 De bestaande leidingen dienen bijvoorbeeld ruim genoeg te zijn om een bijkomende radiator aan te sluiten op je centrale verwarming.

 Eventuele sanitaire installaties worden liefst geplaatst boven de ruimtes waar die er al zijn, zodat je dezelfde afvoer kan gebruiken. Een architect kan je helpen om deze praktische vragen op te lossen.

Voldoende lucht en licht

Een gezonde leefruimte, zelfs al is het ‘maar’ een slaapkamer, heeft voldoende natuurlijk licht en verse lucht nodig.

 De algemene regel is dat er voldoende lichtinval is wanneer het raamoppervlak overeenkomt met 12% van het vloeroppervlak.

Dakvensters zijn de ideale oplossing omdat ze ook voldoende luchtaanvoer garanderen.

Wil je op je zolder een suite inrichten, stel jezelf dan praktische vragen vanaf het begin. Voorzie eventuele problemen en bedenk oplossingen. Zo win je veel tijd en energie wanneer het project van start gaat.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!