Minimalisme, een levenskunst

Recente studies* tonen aan dat wanordelijke mensen intelligenter zijn. Toch blijkt dat ons interieur opgeruimd houden een serieuze uitdaging is. Kiezen voor minimalisme –een ware trend– zou wel eens de oplossing kunnen zijn.

Wat is dat, minimalisme?

Minimalisme ontstond in de jaren 60 als tegenreactie op de consumptiemaatschappij. De stroming wilt zich ontdoen van het overbodige en terugkeren naar de essentie. Dit is niet zomaar een manier om dingen op te bergen, het is een levenskunst.

Door je leefruimtes thuis te ontdoen van ballast lijken ze ruimer en rustgevender. De bedoeling van minimalisme is dus niet om ons interieur klinisch en levenloos te maken. Minimalisme wil gewoon vermijden dat je door overbodige zaken omgeven wordt. Hier komt het erop aan om wijselijk de meubels en voorwerpen in je huis te kiezen. Net als bij feng shui - de kunst van harmonie - wil het minimalisme ademruimte creëren, zodat alle energie vrijuit kan stromen.

Je tijd nemen

Voor minimalisme gaan is echter niet vanzelfsprekend, dat vraagt tijd. Wil je je doel bereiken, begin dan met om je heen te kijken en analyseer wat je omringt. We hebben allemaal wel onze kleine rommelplaatsjes in huis. We hebben de neiging dingen op te stapelen op het werkblad van de keuken of op het kastje in de inkomhal … Om minimalistisch te wonen, zal je afscheid moeten nemen van voorwerpen die voor jou waarde lijken te hebben. Doe het stap voor stap, haast je niet en trek elke dag vijf minuten uit om je huis op te ruimen. Hier vind je meer opbergtrucjes.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Een overvolle ruimte geeft een chaotische indruk en creëert onrust. Streef ernaar om geen meubels en voorwerpen op te stapelen onder het mom dat ze ‘tijdloos’ of ‘schattig’ zijn. Investeer in meubels van kwaliteit en kies klassieke modellen die je nog lang zult bewaren. Vermijd bijvoorbeeld impulsaankopen op basis van de nieuwste trend die je spotte op Pinterest. Tot daar onze tips. Geniet van je nieuwe woonstijl.

*studie uitgevoerd door het departement Psychologie van het Marist College, New York

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!