Meer lichtinval zonder de authenticiteit van uw bijzondere woning te verliezen

Meer lichtinval in een oude en uitzonderlijk karaktervolle woning tot stand brengen, houdt het risico in dat ze haar natuurlijke karakter verliest. In deze reportage ontdekt u hoe Bénédicte de gevel van haar huis behield en toch de levenskwaliteit voor haar gezin vergrootte.

Het gebrek aan licht op de bovenverdieping

Sinds 2013 zijn Bénédicte Huon-Willems en haar man de gelukkige eigenaars van een prachtige hoeve van bijna 300 jaar oud in de gemeente Lasne in Waals-Brabant.

Het koppel en hun 3 kinderen voelden al snel de behoefte aan meer lichtinval op de bovenverdiepingen. Ze vonden het jammer dat ze altijd het licht moesten aansteken op de trap, in de badkamer of de douche en in de slaapkamers, omdat er maar een (of zelfs geen) raam per kamer was.

IMG_6533                  Voor 

P1020549Na

Waarom geen dakramen installeren?

Zo kwamen ze al snel op de ideale oplossing om dakramen te laten plaatsen. Alleen vereiste het Gewestelijk Uitvoeringsplan een aparte bouwvergunning. Iets wat volgens de architect nog uit het tijdperk van Napoléon Bonaparte dateert!

Harde realiteit voor het gezin dat opnieuw tot de lichtschakelaar werd veroordeeld.

twinsfisch-ynfmVbvunQU-unsplashBénédicte vertelt: ”Ik ben milieubewust dus het stoorde me om het licht aan te steken en elektriciteit te verbruiken door het gebrek aan natuurlijk lichtinval. Het gebeurde regelmatig dat we nog liever het risico namen om van de trap te vallen, omdat we het beu waren om telkens weer het licht aan te steken.”

 

IMG_6534 P1020541-2
Voor/ Na


Geduld kent zijn grenzen. In 2018 beslist Bénédicte, ondanks de administratieve regelgeving die haar te wachten staat, om dakramen te plaatsen. 

Tot haar grote verrassing ontdekt ze dat het Gewestelijk Uitvoeringsplan gewijzigd is en de administratie errond versoepeld is. Het ideale moment om de oude hoeve te renoveren. Het koppel vindt het evenwel van belang om het authentieke karakter van de woning niet aan te tasten. Er bleef echter nog een aanzienlijke hindernis over: het vinden van het ideale evenwicht tussen levenskwaliteit en respect voor erfgoed.

P1020539 IMG_5048
Voor
 

Het evenwicht tussen levenskwaliteit in huis en buitenaanzicht

Om de juiste balans te vinden tussen levenskwaliteit binnen en het buitenaanzicht moest de familie Huon-Willems strategische keuzes maken, en kiezen is ook afstand doen van enkele individuele voorkeuren.

Om het visuele evenwicht van de gevel te behouden, werd beslist om 7 ramen in plaats van 6 te plaatsen en deze op de bovenverdieping gelijk met de bestaande dakramen te plaatsen.

Er werd een ideaal compromis gevonden met de installateur: 6 van de 7 geplaatste ramen meten 55x78cm. Dat volstond net om voldoende lichtinval in de slaapkamers en de badkamers op de bovenverdieping binnen te laten, en toch de authentieke look  te behouden.

P1020555 P1020569
Voor/Na
 

Bénédicte vertelt ons nog een kleine anekdote: ”Sinds de plaatsing in mei is het een stuk lichter binnen, zelfs zo dat we de indruk hebben dat het licht voortdurend aan is en we de neiging hebben om bij het buitengaan het licht uit te schakelen. Het overkomt ons nog vaak.”

 

P1020542

 

Een paar tips om lichtinval te behouden wanneer u een oude woning renoveert

P1020545Een oude woning renoveren, is geen kinderspel. Zelfs het plaatsen van dakramen vergt enig denkwerk, het juiste advies en een budget van zo’n 1.000 euro per dakraam (inclusief plaatsingskosten). Bénédicte raadt ons aan om er op het juiste moment aan te beginnen, wanneer je er genoeg energie, tijd en financiële reserve voor hebt.

Bovendien raadt de eigenares ons aan om raad te vragen aan vakmensen uit de bouwsector, en dat vooral voor de afmetingen van de dakramen die het best bij de woning passen. Hier werd gekozen voor relatief kleine dakvensters die in een moderne woning misschien te klein zouden zijn om echt de optimale hoeveelheid daglicht binnen te laten, maar die hier perfect passen om de esthetiek van het gebouw zoveel mogelijk te bewaken.

Om zo harmonieus mogelijk een modern dakraam aan een oud gebouw toe te voegen, is het belangrijk rekening te houden met de reeds bestaande elementen van het huis en het dak.

Tot slot raadt Bénédicte ons, om praktische redenen, de openingsgraad van het dakraam hieronder aan. Als ze opnieuw zou kunnen beginnen, zou ze bovendien kiezen voor een nieuw verduisteringsgordijn van betere kwaliteit.

Hartelijk dank aan Bénédicte Huon voor haar vriendelijke ontvangst en het delen van haar ervaringen. We willen haar extra bedanken voor om ons haar interieur en voorgeschiedenis van deze prachtige hoeve te laten zien, waar de inwoners van de gemeente zeer aan gehecht zijn.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!