Geef je trap een nieuw leven

De trap in een woning is er niet alleen om van de ene verdieping naar de andere te gaan. Goed doordacht en met smaak geplaatst, wordt hij een architecturaal pronkstuk dat gebruiksgemak en esthetiek combineert.

Slimme opbergruimte

Een trap is niet alleen nuttig om op alle verdiepingen te raken, hij kan ook extra opbergruimte in huis creëren. Door van de ruimte eronder gebruik te maken om er een kast onder te schuiven of ingebouwde kasten te plaatsen, win je op een slimme en efficiënte manier aan ruimte. Het volgende artikel zal je zeker kunnen overtuigen om je muren als opbergruimte te gebruiken.

Moderniseren

Er is vaak niet veel nodig om nieuw leven te geven aan een trap die er ouderwets of oubollig uitziet. Het hout opschuren en herschilderen in een trendy tint hoeft niet veel te kosten. Nog een trucje om hem moderner te doen ogen, is het aanbrengen van behang op de optreden of gewaxt beton op de aantreden. 

Personaliseren

We denken dikwijls ten onrechte dat een trap alleen dient om van de ene naar de andere verdieping in huis te gaan. Deze ruimte, die vaak neutraal is, kan je interieur nochtans een aparte toets geven. Daarvoor volstaat het er een persoonlijk element aan toe te voegen om het geheel gebruiksvriendelijker en levendiger te maken. Denk maar aan het schilderen van de aanpalende muur in een zachte pastelkleur of in een levendiger kleur om de ruimte op te fleuren. Tip: zorg voor contrast door voor een egale muur te kiezen in combinatie met een donkere trap of omgekeerd.

Of je kan er ook fleurig of gestreept behang op aanbrengen (of met jungleprint, waarom niet?).

En als we deze ruimte nu eens zouden gebruiken om er een vleugje decoratie aan toe te voegen? Muurlijsten of enkele decoratiestukken volstaan vaak al om een kale en onpersoonlijke trap nieuw leven te geven.

Verlichten

Verlichting plaatsen in de omgeving van een trap speelt een belangrijke functionele, maar ook esthetische rol. We denken daarbij aan het plaatsen van ingebouwde spots onder elke aantrede zodat je hem veiliger op en af kunt. Dat heeft niet alleen praktische voordelen, het doet de ruimte ook moderner en huiselijker ogen.

Via de trap bereikt het licht van de bovenverdieping het gelijkvloers. Dat zorgt er meteen voor dat de ruimtes groter lijken en dat er in donkere hoekjes minder schaduw valt. Zo loop je ook een stuk veiliger op en af de trap. Overweeg dan ook om een dakraam te laten plaatsen in dit deel van het huis. Dat zorgt voor een maximum aan natuurlijk licht over een grotere oppervlakte van het huis, maar ook voor betere luchtcirculatie. Zin om te renoveren en optimaal lichtbronnen uit te spelen?

Voor meer inspiratie, kijk hier

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!