Hoe lichtbronnen uitspelen bij een renovatie?

Licht, of het nu natuurlijk of kunstlicht is, is een basisinstrument van de architectuur – om volumes af te lijnen en om je interieur leven in te blazen. Bij een renovatie dien je nog meer dan bij nieuwbouw een aantal hindernissen te omzeilen om de lichtbeleving in huis optimaal te krijgen. Maak je geen zorgen, we geven je graag goede raad om alle beschikbare lichtbronnen in je interieur uit te spelen, voor een zo fijn mogelijk gevoel in huis.

Vensters vervangen: wat is het effect?

Renoveer je een of meerdere ruimtes in je woning? Door vensters te vervangen kan je het natuurlijke licht nog meer zijn ding laten doen in je interieur. De nieuwste modellen vensters, verschillende soorten ruiten, lichttunnels … zijn beter afgestemd op onze manier van wonen en leven en geven meer mogelijkheden om naar buiten toe te openen.

Voor je aan het vervangen gaat, breng je eerst in kaart wat er in elke ruimte specifiek nodig is om maximaal te profiteren van deze nieuwe openingen naar buiten toe:

  • Keuken: installeer het werkblad dichtbij een horizontaal raam. Een centraal keukeneiland hoort onder een dakraam om van een maximale hoeveelheid natuurlijk licht te kunnen profiteren terwijl je kookt. Die plaatsing helpt ook om kookluchtjes makkelijker af te voeren via een efficiënte verluchting.
  • Bureau: je werkplek bevindt zich bij voorkeur in de buurt van een natuurlijke lichtbron, zodat je comfortabel en goed geconcentreerd aan de slag kan gaan.
  • Badkamer: om je makkelijk te kunnen scheren of te schminken, voorzie je best een raam in de hoogte, of twee laterale ramen waar je de spiegel kan tussen hangen. Zo profiteer je van zoveel mogelijk daglicht en van een natuurlijke, doeltreffende ventilatie.
521316-01 interior-bath-room-vss-spb-cappoucino-01

  • Langwerpige ruimte: om donkere hoekjes te voorkomen, kies je best voor meerdere ramen verdeeld over de volledige lengte. En niet voor één enkel venster in het midden – zelfs als dat een groot venster zou zijn.

 

Kleine of grote openingen?

Meestal raadt men aan om meerdere kleine vensters te kiezen in plaats van één groot, om een betere verdeling van het natuurlijke licht over elke ruimte te bekomen. Als je belangrijkste doel is om van een magnifiek uitzicht te profiteren, dan is een groot venster – al dan niet in combinatie met een of meerdere kleine – de beste keuze.

Wordt het dak niet mee gerenoveerd? Dan is de plaatsing en de grootte van de vensters afhankelijk van de dakstructuur. Zijn er bijvoorbeeld draagbalken die de installatie van een groot raam verhinderen?


Bij een n137054-01-XXLieuwbouw of een volledig nieuw dak daarentegen, ben je vrij om vensters te combineren: één groot panoramisch venster en/of meerdere kleinere vensters voor een betere verdeling van het daglicht.

Heb je de keuze uit het vergroten van een venster of het installeren van meerdere kleine vensters? Dan is de tweede optie de beste voor een optimale verdeling van het natuurlijke licht.

 

Bovenlicht: mooi meegenomen

137054-01-XXLDe beste manier om de troeven van je leefruimtes tot hun recht te laten komen – zoals de voorzieningen, indeling, inrichting … – en een harmonieuze sfeer te creëren? Zorg voor verlichting die tegelijk direct, indirect en diffuus is.

Dakvensters hebben het voordeel dat ze de hele dag door diffuus licht binnen brengen. Even doeltreffend als kunstlicht dat zou doen. Met dat verschil dat het om natuurlijk licht gaat, een pak aangenamer en heilzamer voor ons bioritme.

 

Kunstlicht: hoe en waarom?


Dankzij de reflectie op materialen en kleuren versterkt indirect kunstlicht samen met een natuurlijke bron – zoals een venster – de lichtopbouw en het ruimtegevoel. Het effect is nog groter wanneer het licht gereflecteerd wordt door een helder en glad oppervlak.

Om een ruimte hoger te laten lijken, bevestig je lichtbronnen aan of in het plafond. Voor een ingetogen sfeer schakel je verlichting dicht bij de vloer in.

Geprojecteerd vanuit de overkant verdoezelt het licht foutjes en verzacht het vormen. Als het licht direct over een muur strijkt, krijg je het tegenovergestelde effect. Interessant om bijvoorbeeld een authentieke ruwe stenen muur volledig tot zijn recht te laten komen. Nog een tip: verlichting die je inbouwt achter een kroonlijst of in een nis, brengt reliëf in de kamer door het licht- en schaduwspel.

 

Spel van kleuren en contrasten

De contrastwerking van kleuren, te weten warme en koude, is ook een belangrijke ingreep om natuurlijke verlichting maximaal uit te spelen in je interieur.

Het principe is eenvoudig: de lichtste kleur naast een donkere kleur lijkt wit. Vanuit dit gegeven kan je eindeloos variëren met de kracht van complementaire kleuren, om je kamers te verlichten en de gewenste sfeer tot stand te brengen.

 

Nu enkel nog je verbeelding de vrije loop laten om nieuwe sferen te creëren … als bron van optimaal welzijn in je interieur.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

16 september, 2024