5 inspirerende tips om efficiënt te telewerken

Ben je zelfstandige, student of een andere thuiswerker? En heb je het gevoel dat je werksessies soms wat aan efficiëntie inboeten? Hier zijn enkele tips om je werkruimte gezelliger en ergonomischer te maken.

Zorg voor verse lucht

Vanzelfsprekend let je op je voeding en drink je minstens 8 glazen water per dag. Maar houd je ook de luchtkwaliteit van je woning in de gaten? Wist je dat een volwassene elke dag ongeveer 15 000 (!) liter lucht inademt? Zet daarom je vensters enkele keren per dag wijd open, telkens ongeveer tien minuten lang. Zo voorkom je hoofdpijn, vermoeidheid, een geïrriteerde keel en andere vervelende ongemakken. Even een hapje eten in de keuken? Verlucht intussen je werkplaats. Een douche nemen? Verlucht intussen de keuken. Zo kan je beurtelings frisse lucht laten circuleren door alle kamers in je huis. Dat biedt heel wat voordelen: het verhoogt je concentratie, ontspant je luchtwegen en bevordert je slaap.

Zorg voor daglicht

Er is een nauw verband tussen daglicht en je goed in je vel voelen. Daglicht verbetert de kwaliteit van je slaap, je humeur, je capaciteit om nieuwe kennis op te slaan en nog véél meer: een vorig blogartikel gaat dieper in op alle weldaden van natuurlijk licht voor je geestelijk en lichamelijk evenwicht. Zeker in de herfst heb je genoeg blootstelling aan daglicht nodig om gezond te blijven. Plaats je bureau daarom dicht bij een venster of onder een dakvensterSchuif de gordijnen open. Zorg ervoor dat de vensterbanken niet vol staan met allerhande spullen, deze houden immers een deel van het licht tegen. Plaats eventueel een spiegel: deze kan het daglicht reflecteren en er zo voor zorgen dat de hele de kamer in licht baadt. Denk er wel aan om je elektronische toestellen te beschermen tegen de middagwarmte en zorg ervoor dat de lage avondzon niet in je ogen schijnt.

Ruim op

Een geconcentreerde geest in een overzichtelijk bureau. De ideale formule om tijd en energie te winnen! Een goed opgeruimd bureau vermindert de potentiële bronnen van afleiding en zorgt ervoor dat je geest kan focussen op de essentie. Ben je even aan een pauze toe? Blaas even uit, berg je schrijfgerief op plaats en leg je papieren in enkele stapeltjes: to do, te klasseren, te recycleren. Stof je computerscherm af, zet halflege kopjes weg. Zet je recht, met ontspannen schouders en opgeheven hoofd. Je zal onmiddellijk tot rust komen. Spullen die je niet constant nodig hebt, kan je opbergen in een lade of op een rek. Dat maakt alles nog wat overzichtelijker en efficiënter.

Decoreer

Je bureau aangenaam inrichten is een uitstekend idee om je er goed te voelen. Het kan geen kwaad om de nodige aandacht te besteden aan dit plekje waar je nu elke dag vele uren doorbrengt. Maak er niet alleen een comfortabel maar ook een gezellig plekje van. Zo geef je stress minder kans en bezorg je jezelf inspiratie. Een kamerplant in bloei, een affiche van je lievelingsfilm, een schilderij, een vakantieherinnering, een foto van je geliefde(n)… Kies een of twee accessoires die je een goed gevoel geven. Maar overdrijf niet, de bedoeling is nog altijd om geconcentreerd te blijven. Heb je uitzicht op een tuin? Zet een voederbakje voor het raam. Het komen en gaan van vogels of eekhoorntjes zorgt voor welkome afleiding.

Ontspan

De laatste tip is een heel belangrijke: een efficiënte bureau is er één dat je niet de hele dag achtervolgt! Installeer je werkplek indien mogelijk in een afzonderlijke ruimte: de gastenkamer, de zolderkamer, een plekje in je woonkamer dat afgescheiden is door een boekenrek... Zo kan je op het einde van je werkdag met een gerust gevoel de knop omdraaien. Psychologisch maakt dit een groot verschil. Je kan de bekommernissen van het werk immers achter je laten en rustig van je avond genieten. Ook een wandeling is een uitstekende manier om de stress van de dag van je af te zetten en je hoofd leeg te maken. Nu je efficiënter werkt, win je elke dag enkele minuten om je te ontspannen en voor jezelf te zorgen. Geniet van deze nieuwe energie om op kortere tijd méér te doen. Of om minder te doen en méér te genieten.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!