12 redenen om voor meer daglicht te kiezen

Studies tonen aan dat Moeder Aarde gedurende minstens 3 miljard jaar aan de zon is blootgesteld. Dit bevestigt dat alle vormen van leven ervan afhangen. Zonneschijn en daglicht zijn niet alleen belangrijk voor planten, maar ook voor ons, mensen. Onze relatie met de zon is echter iets complexer. Planten hebben licht nodig om voedsel te maken en te groeien. Wij hebben de zon nodig voor heel wat andere functies, waaronder onze gezondheid. Laat ons een kijkje nemen naar de voordelen van de zon en het licht dat ze produceert.

1. Sterkere botten

Je weet waarschijnlijk dat zonneschijn een goede bron van vitamine D is. Maar wat zijn de voordelen van deze vitamine? Ze heeft er enorm veel, maar het behouden van sterke botten staat op één. Volgens onderzoek helpt vitamine D namelijk om rachitis bij kinderen te voorkomen, net als osteomalacie en osteoporose bij volwassenen.

2. Gezonde tanden

De manier waarop vitamine D de botten versterkt, is dezelfde als waarop ze de tanden gezond houdt. Studies tonen aan dat mensen in zonnige regio’s veel minder last hebben van gaatjes. Zeker voor kinderen is het belangrijk om genoeg vitamine D op te nemen, gezien hun tanden geregeld met zoetigheid in aanraking komen. 

3. Verbeterde slaapkwaliteit

Wanneer u gedurende de dag wordt blootgesteld aan matige zonneschijn, produceren uw hersenen het hormoon melatonine. Dit hormoon is erg belangrijk om later op de avond goed te kunnen slapen. Uw lichaam is zo ontworpen dat het kan zien wanneer de tijd rijp is om te slapen. U hoeft dus niet instant naar een zonnebril te grijpen wanneer u in contact komt met de zon. Geef uw lichaam liever enkele minuten om de melatonineproductie te stimuleren.

 

4. Immuniteitsboost

Een recente bevinding door Georgetown University toont aan dat zonneschijn helpt om de activering van T-cellen te stimuleren. Dit zijn de immuuncellen die u nodig heeft om binnendringende microben te bestrijden. Een andere bevinding laat zien dat een laag vitamine D gehalte de reden is waarom diabetici worstelen met insulineresistentie. De studie concludeert dat we vitamine D uit de zon nodig hebben om insulineresistentie te verminderen en diabetes te beheersen.

5. Kankerpreventie

Hoewel overmatig zonnen een risico is voor het vormen huidkanker, doet matige zonneschijn het tegenovergestelde. Het hélpt net bij het voorkomen van onder andere huidkanker. Onderzoekers beweren dat meer daglicht kan beschermen tegen eierstok- en prostaatkanker bij respectievelijk vrouwen en mannen. Het vermindert ook het risico op borstkanker, dikke darmkanker en alvleesklierkanker bij beide geslachten. Dit verklaart waarom de meeste supplementen voor kankerpatiënten rijk zijn aan vitamine D. Uiteraard blijft het wel belangrijk om uw huid te beschermen tegen schadelijke Uv-stralen door voldoende zonnecrème te smeren. 

6. Hersenfunctie op volle toeren

Een studie over het effect van de blootstelling aan zonlicht toont aan dat lage blootstelling aan zonlicht vaak cognitieve stoornissen veroorzaakt. In dit geval wordt uw vermogen om beter te denken en alert te blijven negatief beïnvloed. Dit heeft allemaal te maken met een laag vitamine D gehalte. Onze hersenen hebben receptoren die erg gevoelig zijn voor zonneschijn. De energie van de zon stimuleert hen zodat ze uw hersenen kunnen helpen dingen te plannen en te verwerken.

7. Weerbare hersenen

Daglicht verbetert niet alleen de hersenfuncties, maar helpt ook bij het beschermen tegen bepaalde aandoeningen. Matige zonneschijn zou op latere leeftijd bijvoorbeeld schizofrenie voorkomen. Een andere studie toont aan dat zonneschijn helpt om niet alleen Alzheimer te beheersen, maar ook te voorkomen. Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren om blootstelling aan zonlicht te integreren in de behandeling van Parkinson. 

8. Goed humeur

Wist u dat een lichtbad u gelukkig kan maken? Daglicht en zon zorgen namelijk voor de aanmaak van serotonine. Dit hormoon verbetert uw humeur op natuurlijke wijze. Het helpt u om rustiger en meer gefocust te worden. Zonder voldoende zonneschijn verminderen uw serotonineniveaus drastisch. U zult waarschijnlijk depressiesymptomen ervaren zoals neerslachtigheid en stemmingswisselingen.

9. Stressverlichting

Stress treedt op wanneer de cortisolspiegel onverwacht stijgt. Dit komt vooral door een triest of angstig moment. Om stress te verminderen, moeten uw cortisolspiegels onder controle worden gehouden. Dit is waar zonlicht een rol speelt. Een recent rapport laat zien dat matige zonneschijn de cortisolproductie met ongeveer 25% kan verminderen. Het is dus raadzaam om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen.

10. Gezond hart

Medische studies tonen aan dat de snelheid van cardiovasculaire morbiditeit, evenals die van cardiovasculaire mortaliteit, kan worden verlaagd met 30-50% bij voldoende vitamine D-inname. Dit toont aan dat vitamine D belangrijk is voor het verbeteren van de gezondheid van het hart. 

11. Lagere bloeddruk

Zonneschijn is ook belangrijk bij het verlagen van uw bloeddruk. Experts zeggen dat vitamine D van de zon helpt om zowel uw diastolische als systolische ritmes te herstellen. Dit zorgt ervoor dat uw bloeddruk wordt genormaliseerd. Bovendien helpt zonneschijn uw lichaam stikstofoxide af te scheiden, dat de bloeddruk reguleert.

12. Mooie huid

In tegenstelling tot wat velen denken, beveelt de WGO blootstelling aan de zon aan voor de algemene gezondheid van de huid. Dit wordt wereldwijd ondersteund door topdermatologen. Ze beweren dat blootstelling aan matige UV-straling weldadig is voor de behandeling van huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en acné. Maar toch moet erop worden aangedrongen dat de blootstelling beperkt moet zijn en steeds in samenspraak met een dermatoloog. 

Om af te ronden

Geniet verstandig van de zon en profiteer van de vele gezondheidsvoordelen die ze u biedt!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!