Trend: interieurmode in recyclingmood

Minimalisme is aan zet. Hoe minder hoe liever. De codewoorden: soberheid en recuperatie. We worden ons meer en meer bewust van de impact van ons consumptiegedrag op het milieu. We sorteren afval, beperken het gebruik van plastic, eten lokaal en bio, en doen ons best om beter en vooral minder te consumeren. Laten we die nieuwe levensstijl toepassen op ons interieur.

Ruim op en heradem met minimalisme

Maak komaf met rommel en keer terug naar de basis. Dat is het codewoord bij minimalisme. Denk voor je een voorwerp mee naar huis neemt eerst na over het nut en de meerwaarde voor je interieur. Zorg dat je thuis niet propvol spullen staat, laat eenvoud je gids zijn.

Meubels opknappen

Wat misschien onmogelijk lijkt wegens ‘ik weet niet hoe’, ‘ik heb er geen gereedschap voor’ en ‘ik heb geen tijd’ is nochtans perfect haalbaar. Bekijk wat instructiefilmpjes op internet, informeer je over de juiste methodes en welke producten je best gebruikt. Een meubel restylen om het een nieuw leven te geven wordt een makkie. Opschuren, verven, enkele goudblaadjes bevestigen en voilà: een kersvers meubel met een mooie voorgeschiedenis.

Zelfde voorwerp, andere functie

Creatief met voorwerpen: bedenk hoe je een voorwerp in een ander voorwerp kan veranderen door er een nieuwe missie aan te geven. Zo tover je een transportpalet om in een salontafel, dient een boomstronk als bijzettafeltje en transformeer je glazen yoghurtpotjes tot sfeerlichtjes. Easy!

Gooi slim weg

Leent een object zich niet voor transformatie en dreigt er plaatstekort? Dan kan je jezelf op een sympathieke manier van een meubel, matras of andere spullen verlossen. Door ze weg te geven aan een kennis bijvoorbeeld, of door ze naar een kringloopcentrum of tweedehandswinkel te brengen. Planken van een oud bed komen vast nog wel ergens van pas voor het timmeren van een afdakje. Of ze worden verwerkt tot biomassa, als alternatief voor fossiele brandstof.

Koop gerecycleerd

Tal van merken verkopen meubels en andere producten op basis van gerecycleerde grondstoffen. Door hun ecoverantwoordelijkheid op te nemen, stimuleren deze merken milieubewuste aankopen en duurzame stappen vooruit.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!