Profiteer van je (gedeeltelijke) renovatie om meer licht binnen te halen

Ben je van plan een deel van je huis te renoveren? Heb je zin in meer comfort, ruimte en levenskwaliteit? Dan is dit een mooie kans om meer licht in je interieur te laten binnenkomen. Hieronder onze tips om dubbel te scoren met je renovatieproject.

Hoe natuurlijk licht je goed doet

Onderzoeken wijzen uit dat we 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Of het nu voor het werk is, voor onze vrije tijd, of voor ons gezinsleven, voor het grootste deel van ons leven zitten we opgesloten. We hebben zelfs speciale fitnesstoestellen om binnenshuis te joggen of te fietsen. We kunnen er niet omheen: we behoren tot de indoorgeneratie.

Maar zijn onze woningen wel aangepast aan deze evolutie?

Natuurlijk licht is essentieel voor je welzijn. Het heeft een deugddoend effect op je bioritme, verbetert je nachtrust, en activeert je immuniteit.

Het is dan ook onontbeerlijk voor onze levenskwaliteit en op langere termijn voor onze gezondheid, om de indeling van onze huizen of appartementen grondig te bekijken als we renovatieplannen hebben. Profiteer van de gelegenheid om meer licht binnen te halen.

Meer daglicht in huis: eenvoudig te berekenen

Zoveel mogelijk natuurlijk licht in een ruimte laten binnenkomen, daarvoor zijn er geen 36 oplossingen. Het komt er op aan het gebouw te openen en zo het glasoppervlak te vergroten.

Hoeveel glasoppervlak je minstens nodig hebt in een ruimte om je goed te voelen? Dat is eenvoudig te berekenen: neem 12% van het grondoppervlak van een ruimte als glasoppervlak. Bereken het gewoon even.

Stel, je renoveert je zolder, met een bewoonbare oppervlakte van 10 m2. Dan is de aanbevolen hoeveelheid glasoppervlak 12% van deze 10 m2. Dat komt neer op 1,20 m2, te verdelen over het dak.

Indien je het geluk hebt dat je kan genieten van het volledige grondoppervlak van je zolderruimte, bijvoorbeeld 25 m2, dan bedraagt de aanbevolen hoeveelheid glasoppervlak 3 m2 (12% van 25 m2).

Drie extra tips om licht in een ruimte te brengen

Dat is nog niet alles. Hier zijn nog drie bijkomende tips om op een ideale manier licht binnen te brengen in een gerenoveerde ruimte.

  1. Licht verspreidt zich beter als je een raam plaatst aan elke kant van het dak.

  2. Het is raadzaam om verschillende kleine vensters te plaatsen in plaats van slechts één groot venster.

  3. Genieten van daglicht en de voordelen ervan lukt nog beter als het glasoppervlak zo’n 20% bedraagt van het grondoppervlak van de ruimte.

Wat voor een venster? Dakraam of koekoek?

Wie extra leefruimte wil voorzien onder het dak, denkt vaak aan een dakkapel, ook bekend als koekoek of koekoek raam. Een dakvenster heeft nochtans meer voordelen:

  • 40% meer lichtinval

  • Het licht dringt dieper in de ruimte binnen

  • Snelle en eenvoudige plaatsing

  • Betere isolatie want minder risico op koudebruggen

  • Gemakkelijk te onderhouden

  • Besparing op het renovatiebudget

Zo, nu weet je hoe je op een optimale manier licht in een ruimte binnenhaalt, onder andere door de 12% regel. Kom maar op met die rekenmachine!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!