Home is where your heart is: hou thuisblijven gezond

We brengen met zijn allen 90% van onze tijd binnenshuis door. Dat maakt van ons een echte ‘Indoor Generation’ en de Coronamaatregelen dwingen ons om nog meer binnen te blijven. Daarom is het meer dan ooit belangrijk om van ons huis een echte thuis te maken. VELUX lanceert met “Home is where your heart is” een campagne waarbij de nadruk ligt op het belang van zich goed thuis te voelen en dit in een gezonde leefomgeving. Hierbij alvast enkele slimme & gemakkelijke tips om de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk te verbeteren.

Tip 1 : Haal groen in huis

Gemiddeld stoot een familie van vier personen elke dag een pak koolstofdioxide uit, gewoon door te ademen. Door planten in huis te zetten, zakken deze waarden aanzienlijk. Bovendien zorgt het frisse groen voor meer zuurstof en minder vervuilde lucht. Sommige planten kunnen zelfs giftige stoffen uit de lucht halen.  

Dit zijn excellente luchtzuiveraars: de Goudpalm (Areca), de nagenoeg onverwoestbare Sanseveria, ook bekend als vrouwentongen, de lepelplant (Spathiphyllum), de populaire klimplant Herdera helix, de Ti-plant alias geluksplant (Cordyline), de sfeervolle Dracaena marginata, de modern ogende Ficus robusta, de vrolijk kronkelende Phlebodium en de oersterke Monstera deliciosa.

Je kan vandaag je planten trouwens gemakkelijk online bestellen en thuis laten leveren, bijvoorbeeld bij tuinadvies.beBakker-belgie.com of Fleur-direct.be

Tip 2 : Verlucht je huis elke dag

Een gemiddelde volwassene ademt elke dag ongeveer 15.000 liter lucht in. Slechte lucht binnenshuis kan leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

Door ‘gewone’ verticale ramen en dakramen gelijktijdig open te zetten, zorg je voor frisse lucht binnen. Uitgangspunt van deze “schoorsteeneffect” techniek: warme lucht stijgt en koude lucht zakt. Je verticale ramen laten de lucht circuleren zodat toxines, geurtjes en warme lucht naar het hoogste punt in huis stijgen. Open je een dakraam, dan kan de vervuilde lucht ontsnappen via het dak. Zo eenvoudig!                                                    

Tip 3 : Verminder bronnen van verontreinigende stoffen

Wist je dat de lucht binnenshuis tot wel vijf keer meer vervuild kan zijn dan de lucht buiten? Schoonmaakmiddelen, pesticiden, nieuwe vloerbedekking, verf, renovatiematerialen, plastic speelgoed, enz. kunnen schadelijke stoffen in huis afgeven.

Niet gemakkelijk om dit allemaal te bannen, maar er bestaan steeds meer gezonde alternatieven: natuurlijke handzeep of zeep in blok, wasnoten, duurzaam speelgoed, natuurverf, ecologische badkamerreinigers of schoonmaakazijn ipv agressieve schoonmaakmiddelen met chloor, enz.

 

Tip 4 : Verander gewoontes

We staan er niet bij stil, maar veel van onze dagelijkse (huishoudelijke) activiteiten hebben een negatief effect op de kwaliteit van onze binnenlucht: de was drogen, kaarsen branden, koken, rondlopen, ja zelfs ademen!

Enkele eenvoudige gewoontes die kunnen bijdragen aan een gezonder binnenklimaat:

  • regelmatig schoonmaken (met niet-schadelijke producten),
  • slapen met open raam of deur zorgt voor een betere ventilatie en dus minder CO2 in de slaapkamer, wat dan weer helpt voor een diepere slaap,
  • indien mogelijk de was buiten laten drogen, of voor het open raam. Eén wasmand binnen ophangen brengt immers tot 2 liter extra vocht in huis en bijgevolg meer huisstofmijt en schimmels. De droogkast is dan weer een echte energieverslinder.
  • koken met de dampkap op en het raam open helpt om vieze geurtjes zo snel mogelijk buiten te krijgen,
  • schoenen uitdoen aan de voordeur of in de garage, zorgt ervoor dat het vuil en stof van buiten niet door de hele woning verspreid worden.

 

Home is where your heart is, en daar hoort zo gezond mogelijke lucht bij. Maak er het beste van !

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!