Generatie Indoor: 4 tips voor gezonde binnenlucht

Onze levensstijl is de afgelopen jaren veel veranderd. We werken in een kantoor of van thuis, kinderen en volwassenen brengen veel tijd door op iPads en smartphones in plaats van buiten te zijn en we sporten liefst in sportscholen. Daarbovenop moedigen design- en woontrends het ‘nestgevoel’ aan. Het resultaat? We brengen het grootste deel van onze tijd binnen door - momenteel zo’n 90%. Daardoor nemen we steeds meer afstand van de natuur, ooit de drijvende kracht achter onze evolutie als soort. De Indoor Generation verwijst naar het groeiende aantal mensen dat het overgrote deel van hun tijd binnenshuis doorbrengt. Dit contrast wordt vooral gemeten met de vorige generaties. Maar wie is de Indoor Generation nu eigenlijk? Wel, dat zijn wij allemaal.

135448-01-XXL

Naast de negatieve effecten van een zittende levensstijl, brengt veel binnen zitten gezondheidsrisico's met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat de lucht binnenshuis tot vijf keer meer vervuild kan zijn dan de lucht buitenshuis? Dagelijkse activiteiten zoals koken, schoonmaken, douchen, kaarsen aansteken, kleding drogen en zelfs slapen en ademen dragen allemaal bij aan een vervuilde binnenlucht.

Ook verontreinigende stoffen van giftige materialen, zoals plastic speelgoed, wasmiddelen en bouwmaterialen kunnen de kwaliteit van de binnenlucht verslechteren. Na verloop van tijd kan deze combinatie het risico op astma en allergieën zelfs vergroten. Meer nog, het leven in vochtige en beschimmelde huizen verhoogt de kans op astma met 40%. Dat vraagt om verandering!

Daarnaast laat onze dagindeling weinig buitentijd toe. “We wandelen misschien even buiten op weg naar school of werk, maar daar blijft het vaak ook bij. We staan in de file, zitten op een bureau en haasten ons dan naar de winkel en richting huis”, zegt Peter Foldjberg, hoofd van Daylight Energy en Indoor Climate bij VELUX. “Wanneer mensen naar luchtvervuiling wordt gevraagd, denken ze enkel aan grote fabrieken of drukke stedelijke gebieden met veel auto-uitstoot. Het tegengestelde is echter waar.”

Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren om de binnenluchtkwaliteit in je huis aanzienlijk te verbeteren.

Begin met een dakvenster

We brengen het overgrote deel van ons leven in gebouwen door. Daarom is het slim om eens te kijken naar hoe we die gebouwen inrichten. Een goede oplossing om thuis meer lucht binnen te laten, is het installeren van een dakraam. Dakramen kunnen voor twee keer zoveel daglicht zorgen als verticale ramen, waardoor de behoefte aan kunstlicht sterk wordt verminderd en je elektriciteitskosten worden verlaagd.

Vraag je je af waar een dakvenster te installeren? De badkamer, keuken, trap, woonkamer, zolder en kantoor zijn goede plekken. Heb je kinderen? Hun slaapkamer is vaak de meest vervuilde. De kleintjes kunnen dus zeker voordeel hebben van zo’n dakvenster.

Kies voor plantenkracht

Een typische familie van vier stoot elke dag ongeveer 1800 liter koolstofdioxide uit, gewoon door te ademen. Door planten in huis te zetten kunnen deze waarden niet alleen zakken, wat fris groen zorgt ook voor meer zuurstof en minder vervuilde lucht. Onder bepaalde omstandigheden kunnen sommige planten zelfs benzeen, formaldehyde, koolmonoxide en stikstofoxiden verwijderen.

Volgens onderzoek van de National Aeronautics and Space Administration (NASA) en de Associated Landscape Contractors of America (ALCA), zijn de planten die het meest effectief zijn in het verwijderen van verontreinigende stoffen de volgende: groenblijvende Engelse klimop, gerbera madeliefje, Ti-plant, marginata, riet- en maïsplanten, vrouwentongen, Chrysanthemum en lepelplant.

Laat frisse lucht binnen

Een gemiddelde volwassene ademt elke dag ongeveer 15.000 liter lucht in. Een slechte luchtkwaliteit binnenshuis kan leiden tot symptomen zoals irritatie van de ogen, neus en keel, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Langetermijneffecten kunnen ernstiger zijn, waaronder luchtwegaandoeningen, astma, chronische obstructieve longziekte en hartaandoeningen. Je leest het, de kwaliteit van je binnenlucht is belangrijk!

Als je een renovatieproject uitvoert of een nieuw huis bouwt, is het slim om een programmeerbaar dakraam toe te voegen. Zo’n venster kost meer dan een vast dakraam, maar de gezondheidsvoordelen op de lange termijn wegen dan ook door. Met een programmeerbaar dakraam laat je niet alleen meer daglicht binnen, maar verbeter je ook de natuurlijke ventilatie van je huis.

Want hoewel verticale ramen frisse lucht binnenlaten, is er geen systeem dat de onzuivere lucht weer naar buiten trekt. Een dakvenster doet dat wel. Door een ventilerend dakvenster toe te voegen op het hoogste punt in je huis of in een gebied dat toegang heeft tot meerdere niveaus zoals een trap, kunnen gifstoffen, hete lucht en gassen door het dak ontsnappen, waardoor een gezonder en frisser binnenklimaat ontstaat. Het wordt aanbevolen om je huis dagelijks twee tot vier keer te verluchten om een ​​optimale binnenluchtkwaliteit te bekomen. Dankzij een dakvenster kan je ook de behoefte aan airconditioning in de zomermaanden verminderen, waardoor je op elektriciteit kan besparen.

Verminder bronnen van verontreinigende stoffen

Kaarsen, schoonmaakmiddelen, pesticiden, nieuwe vloerbedekking, verf en materialen voor woningverbetering kunnen schadelijke stoffen in je huis afgeven. Om het risico voor je gezin te minimaliseren, is het slim om kaarsen te vermijden, regelmatig schoon te maken en je kleding buiten te drogen. Wanneer je met chemicaliën werkt, zoals bij het schilderen van oude meubels, lees dan het etiket en werk in een ruimte met veel ventilatie; buitenshuis indien mogelijk. Draag altijd een veiligheidsbril, handschoenen en een ademhalingsmasker van goede kwaliteit. Bewaar materialen op een droge, koele plaats buiten het bereik van kinderen en gooi ze op de juiste manier weg als je klaar bent.

Probeer geen producten in je huis op te slaan die schadelijke dampen kunnen afgeven of vlam kunnen vatten, zoals verf, oplosmiddelen, benzine, brandstoffen en vernissen. Wanneer je grotere projecten (zoals renovaties) uitvoert, kies dan geen of weinig formaldehyde formuleringen, indien beschikbaar. Gebruik deze tips om een ​​helderder en gezonder binnenklimaat in je huis te creëren, zodat je naar hartenlust kan genieten van je woning.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!