De kleur van 2021

Dulux en Levis onthulden zopas de kleur van 2021! Voor je de verfborstel bovenhaalt, vind je hieronder wat uitleg en ideeën voor combinaties. Daarvoor steken we ons licht op bij een specialist in natuurlijke pigmenten: de Belgische binnenhuisarchitecte Maud François.

Een nieuwe kijk op een echte klassieker

Maud legt uit: ‘De toonaangevende kleur voor 2021 wordt Brave Ground: een moderne versie van een gevierde klassieker, eigenlijk. Dit palet van grondkleuren bestaat al sinds mensenheugenis en zal nooit verdwijnen. De natuurlijke, tijdloze uitstraling staat voor puurheid en rust en past overal.’ Het zoveelste bewijs dat mode een voortdurend terugkerende cyclus volgt. Dat geldt zowel voor de kleding, de muziek en ook de binnenhuisinrichting ontsnapt uiteraard niet aan deze regel.

Maud voegt eraan toe: ‘Het goede nieuws is dat deze kleur perfect past bij de grijze tinten die ze nu van de troon stoot. De twee gaan wonderwel samen. Zonder al te veel te renoveren kan je beide combineren om je leefruimtes een rustige uitstraling te verlenen. De slaapkamer is de plaats bij uitstek waar je tot rust wil komen. Daar kan je spelen met het rustgevende karakter van verschillende natuurlijke beigetinten. In de woonkamer kan je daarentegen gaan voor een vleugje dynamisch optimisme door wat contrast aan te brengen. Wit voor een frisse toets of zwart voor als je het wat gedurfder en elegant wil.’

Ook herfstkleuren kan je uitstekend combineren met Brave Ground. Groen en terracotta hebben dus helemaal niet afgedaan. Je smaragdgroene fauteuil? Die steekt mooi af tegen een muur met aardetinten, net als je katoenen kussens en plaids. ‘Oker, zijdewit en koper zorgen dan weer voor een rijker palet, zonder dat ze uit de toon vallen. Misschien een minder gedurfde keuze, maar wel heel evenwichtig en warm.’

Klaar, warm en stralend

‘In combinatie met wit of andere lichte tinten doet de kleur van 2021 ruimtes groter lijken. Naast een glazen schuifwand of onder een dakvenster weerkaatst het heel genereus het daglicht. Met als resultaat een genuanceerd licht en schaduwspel’ verduidelijkt Maud.

Voor een minimalistische aanpak kan je kiezen voor één enkel decoratie-element (een groot schilderij, bijvoorbeeld) dat mooi afsteekt tegen een witte muur. Een slimme tip, vooral als je huurder bent en de trends wil volgen zonder al te veel geld of inspanningen.

Een mooie harmonie van texturen verkrijg je met meubels in onbewerkt hout, elementen in gietijzer of keramiek en stoffen als katoen. ‘Zeker in dit seizoen is het aangewezen om het daglicht toegang te verlenen tot in het hart van je woning. Voor een goed humeur, een portie vitamine D en je algemene welbevinden. Laat de zonnestralen die door het grijze wolkendek breken, ongehinderd binnenstromen en je interieur verlichten. Brave Ground en aanverwante tinten werken als echte katalysatoren.’

Pigmenten: een beknopte geschiedenis

‘Natuurlijke pigmenten eisen eens en voor altijd hun plaats op het voortoneel op. Ze leveren de meest uitbundige en intense kleuren op. Meestal worden ze gemaakt op basis van planten, mineralen, as… maar bij zeldzamere variëteiten zelfs van dieren of koralen. Deze laatste mogen vandaag gelukkig niet meer verkocht worden.’ Sommige natuurlijke pigmenten kosten meer dan goud en bereikten ons ooit vanuit verre continenten, net als de kostbare specerijen. Zo werd het blauwe pigment ultramarijn in Europa aangevoerd via de zee, zoals de Franse benaming Outremer nog altijd aangeeft. Smaragdgroen is zo giftig dat het vroeger gebruikt werd om de ratten in de Parijse riolen te vergiftigen. Twee pigmenten die Van Gogh (*) indertijd trouwens via zijn broer Théo moest bestellen omdat hij ze zelf niet kon betalen.

(*) Prachtige tentoonstelling

‘Tegenwoordig vind je zogenaamde aardpigmenten zoals Siena-terracotta, Napels-geel en alle kleitinten eenvoudig en gebruiksklaar in de handel. Het is heerlijk om je erin te verdiepen en je ermee uit te leven. Zowel als expert of als liefhebber’, glimlacht Maud tot besluit.

Haal deze winter het licht binnen in je interieur en geniet dag na dag van zijn weldadige werking. Kleur je dagen naar hartenlust!


Nog meer tips om licht en kleur te brengen in je huis?


Foto: NAMO Design

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!