7 fouten die je moet vermijden wanneer je een zolderkamer creëert

Een zolderslaapkamer kan een gezellig en rustgevend toevluchtsoord zijn ... of een ietwat zielloze aparte ruimte. Wil je dat je zolderkamer een oase van rust en ontspanning wordt, vermijd dan zeker volgende fouten.

1. Alleen neutrale kleuren gebruiken

Bij het inrichten van een slaapkamer zijn ontspannende kleuren een must. Maar hou het niet alleen bij neutrale kleuren: witte muren, lichte meubels en pastel beddengoed kunnen allemaal zorgen voor een nogal saaie look.

Natuurlijk kunnen sterke kleuren zoals felgeel en rood het beste worden vermeden als je een goede nachtrust wilt. Maar je kunt best wel gewaagde blauwe en groene kleuren kiezen om je kamer een geweldig gevoel van stijl te geven. Je houdt misschien ook van trendy kleuren zoals een verfijnd grijs, greige of zachtroze.

Als je toch de voorkeur geeft aan een neutrale muur, probeer dan gekleurde lakens, gewatteerde dekens, kussens en gordijnen met een geometrisch patroon zodat je leven in de kamer brengt terwijl de sfeer relax blijft.

2. De gordijnen en jaloezieën vergeten

Zonder raambekleding wordt jouw slaap sterk beïnvloed door licht van buitenaf. Met gordijnen en jaloezieën kies je niet alleen zelf wanneer het licht je kamer binnenkomt, ze helpen ook de kou buiten te houden. Ze zijn ook de uitgelezen manier om meer stijl en kleur toe te voegen. VELUX biedt een prachtig assortiment jaloezieën aan die je dakramen er geweldig doen uitzien, gaande van Romeinse of Venetiaanse stijl tot plooien. Er zijn ook de immer populaire verduisteringsgordijnen, waarmee je zelfs op lange zomerdagen lekker lang kan blijven soezen!

3. Geen planten

Een kamer zonder een streepje natuur oogt wat levenloos. Als je slaapkamer een beetje glansloos aanvoelt, zorgen mooie groene planten onmiddellijk voor stijl en textuur. Ze zijn perfect om in de hoeken van je loftruimte te zetten. Er is een hele waaier aan soorten, vormen en tinten terug te vinden bij je plaatselijke tuincentrum... maar wees gewaarschuwd: kamerplanten verzamelen kan verslavend zijn!

Kamerplanten zijn niet alleen stijlvol en leuk om voor te zorgen, ze zijn ook goed voor je gezondheid, omdat ze natuurlijke luchtfilters zijn. De beste luchtzuiverende planten zijn onder andere spinplanten, bamboepalmen en vredeslelies.

4. Het hoofdeinde overboord gooien

Als je ons advies hierboven hebt opgevolgd en het bed tegen de muur hebt gezet, is een hoofdeinde van essentieel belang. Het helpt de muren schoon te houden en geeft meer karakter aan de kamer omdat er een "afgewerkt" gevoel ontstaat.

Trouwens: bestaat er iets beters dan gezellig in bed liggen met een boek, met een lekker zacht hoofdeinde om op te leunen? Je kunt jezelf helemaal laten gaan of omgekeerd subtiele kleuren en stoffen kiezen. Dan kan je opteren voor ofwel eenvoudige vormen of voor een luxueuze gevleugelde stijl. Zodra het bed is geïnstalleerd, leg je er massa's donzige sier- en hoofdkussens op om er een echte oase van rust van te maken.

5. Onvoldoende verlichting

Een slaapkamer staat uiteraard volledig in het teken van rust en ontspanning. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een scala aan verlichting hebt voor alle verschillende taken die je er moet uitvoeren, steeds op de juiste plaats en met de juiste intensiteit. Dit omvat lampen om in bed te lezen, liefst een afzonderlijke lamp aan beide zijden van het bed. Je hebt ook sterkere verlichting nodig om je aan te kleden en make-up aan te brengen.

Vergeet niet om ervoor te zorgen dat je kasten ook goed verlicht zijn - er is niets frustrerender dan in een donkere kledingkast moeten zoeken naar iets om aan te doen als je haast hebt!

6. Open badkamers die rommelig ogen

Dit is misschien geen fout, maar eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur! Open slaapkamers/badkamers zijn een grote trend, gaande van het onderbrengen van de badkamer achter een scheidingswand tot het plaatsen van een bad midden in de slaapkamer voor een glamoureus hotelgevoel.

We moeten wel zeggen dat open badkamers geen privacy bieden. De hele slaapkamer kan vochtig aanvoelen na een douche. Je moet er ook op letten dat je natte handdoeken opraapt en alle spullen terug op hun plaats legt, anders kan de kamer er snel rommelig uitzien. Als je kiest voor een open stijl, zorg dan voor voldoende ramen en een goede afzuigventilator.

7. Je persoonlijkheid verbergen

Hoewel een opgeruimde, minimalistische slaapkamer rust biedt, kan het uitzicht ervan soms grenzen aan koud en klinisch. Als je in de kamer bent, moet je je goed voelen, dus zorg ervoor dat je wat persoonlijke accenten toevoegt.

Bedenk eens hoe fijn het voelt om je ogen 's ochtends te openen en een favoriet kunstwerk te zien, enkele ingelijste familiefoto's, die eigenzinnige lichtarmatuur die je op een rommelmarkt hebt gevonden, of een heerlijk donzig kleed naast het bed waar je je voeten in kunt laten wegzinken als je opstaat. Laat je decoraties en accessoirekeuzes weerspiegelen wie je bent, en je begint de dag goed uitgerust en glimlachend.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!