5 fouten die mensen maken wanneer ze een zolder gaan verbouwen

Als je meer ruimte nodig hebt, kan je zolder verbouwen de oplossing zijn. Een grote investering, dus is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Hier zijn enkele van de meest voorkomende fouten ... Als je goed plant, kun je ze vermijden!

1. Niet controleren of je woning geschikt is voor een zolderrenovatie

 

Voordat je overhaast aan je project begint, moet je controleren of je woning voldoet aan de minimale vereisten om te kunnen worden verbouwd. “Je hebt minstens 2,3 meter hoofdhoogte nodig om een zolder te kunnen verbouwen", zegt Daniel Moore van DJ Moore Lofts, specialisten in het verbouwen van zolders en gecertificeerde VELUX installateurs in Milton Keynes. “Er zijn opties om in sommige gevallen de hoogte te verhogen, maar voor een standaard woonzolder is minstens 2,3 meter nodig.”

[Verwant: Lees meer over soorten loftverbouwingen]

2. Niet de juiste aannemer kiezen

Een zolder verbouwen is een gespecialiseerd project, dus als je op zoek bent naar een aannemer, zorg er dan voor dat hij echt gespecialiseerd is in dit soort verbouwingen. Een goede eerste informatiebron zijn persoonlijke aanbevelingen of Facebook-communitygroepen, waar mensen een eerlijke mening over hun ervaringen geven. Daniel Moore beveelt aan om niet alleen naar de website van een aannemer te kijken, maar ook om beoordelingen op onafhankelijke websites zoals www.happybouwen.be of op Facebook te bekijken.

Zodra je contact opneemt met aannemers, vraag hen dan naar referenties, voorbeelden van recent voltooide projecten en check dan zeker online beoordelingen. Vraag meerdere offertes; de juiste aannemer hoeft niet noodzakelijk de goedkoopste te zijn.

“Een zolder verbouwen duurt drie tot zes weken"

"Dus je mag er geen probleem mee hebben dat je gedurende een lange periode mensen in je huis hebt", aldus Moore. “Je zult ze bijna dagelijks zien, je wilt dan ook werken met iemand die aanspreekbaar en vriendelijk is. Je hebt duidelijke communicatie nodig, aarzel dus niet om tijdens de bouw vragen te stellen.”

3. Ervan uitgaan dat er geen bouwvergunning nodig is

In de meeste gevallen is er geen bouwvergunning vereist om een zolder te verbouwen, gezien dat valt onder de categorie van toegestane ontwikkeling - overigens een van de aantrekkelijkste redenen om de verbouwing te doen! Check dit echter eerst, ga niet uit van veronderstellingen.

Als je verbouwingsplan bijvoorbeeld inhoudt dat de dakruimte wordt uitgebreid of gewijzigd op een manier die de opgegeven limieten en voorwaarden overschrijdt, dan heb je wel een volledige bouwvergunning nodig. Het is belangrijk om contact op te nemen met je gemeente en na te gaan of je een aanvraag moet indienen. Dit is vooral van belang als je in een historisch pand, een geklasseerd appartement of een beschermd gebied woont. De website van de overheid bevat ook verdere richtlijnen in verband met toegestane ontwikkelingen.

4. De buren negeren

Woon je in een halfvrijstaande woning of een rijtjeshuis? De muur die je deelt met je buur wordt de gemeenschappelijke muur genoemd en je moet je buren vertellen dat je van plan bent om je zolder te verbouwen en dan een wettelijk geldige Overeenkomst inzake Gemeenschappelijke Muren afsluiten voordat de verbouwingswerken kunnen beginnen.

De buur heeft het recht om de uitbreiding te betwisten, dus communiceer duidelijk en zorg dat de overeenkomst inzake gemeenschappelijke muren snel in orde wordt gebracht om problemen en vertragingen te voorkomen.

5. Niet nadenken over ontwerpdetails

“Daarom is het zo belangrijk om een specialist in zolderverbouwingen in te schakelen", aldus Moore. “Dankzij onze ervaring kennen we aan het begin van het project de kleine details waar je rekening mee moet houden, zodat je zeker tevreden zult zijn van het resultaat.” 

“We splitsen ons werk op in fases: zodra de eerste verbouwingsfase rond is, nemen we de klant mee naar de ruimte, zodat hij kan zien hoe de nieuwe zolder eruit zal zien", legt Moore uit. "Daarna kunnen we beslissingen nemen over de kleinere details.”

 

 

Denk eens na over hoe je de verbouwde zolder dagelijks zult gebruiken. Vergeet voor zolderbadkamers de afzuigventilatoren niet, om de lucht na een douche snel af te voeren. Installeer ook voldoende verlichting, zodat je voorbereid bent op een sombere winterdag. Misschien heb je ook een stopcontact nodig om dat scheerapparaat of die elektrische tandenborstel te gebruiken?

“Het zijn schijnbaar kleine stomme dingen die later de meeste irritatie kunnen veroorzaken" 

Denk voor slaapkamers zowel aan dakramen zodat er voldoende daglicht binnenvalt, als aan de verlichting 's nachts. 

“Als je gezellig in bed ligt, wil je niet dat er lichten boven je hoofd branden", aldus Moore, "Overweeg dus om kleine leeslampjes aan beide kanten van het bed te installeren. Dit betekent ook dat één persoon kan blijven lezen zonder een slapende partner te storen."

Bergruimtes en meubels zijn ook belangrijke zaken om rekening mee te houden wanneer je bepaalt waar de ramen komen. Zorg voor voldoende wandruimte voor je meubels, met name voor je kleerkast.

“Waar wil je lampen aansluiten? Waar komt de tv?”, aldus Moore.

"Zorg ervoor dat je schakelaars en stopcontacten op de juiste plaatsen installeert. Een schakelaar naast je bed waarmee je bijvoorbeeld de slaapkamerverlichting kunt uitdoen, klinkt misschien gek wanneer je je verbouwing plant, maar het is kosteneffectief en gemakkelijk te installeren tijdens de bouw. Je wilt een jaar later geen spijt hebben wanneer je lekker in bed ligt en nog moet opstaan om het licht uit te schakelen!

“Het draait allemaal om vooruitdenken”, concludeert Moore. “Als je realistisch en slim bent met je beslissingen in de planningsfase, krijg je een zolder waar je helemaal weg van bent."

Wil je meer inspiratie? Lees meer artikelen over plannen en ideeën om een loft in te richten.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!