Zuivere lucht voor een betere levenskwaliteit

We brengen veel tijd door in onze huizen. Verse, gezonde lucht is dan ook essentieel. Die draagt bij tot onze concentratie, onze productiviteit en ons welzijn. Hoog tijd om nieuwe zuurstof in onze woningen binnen te laten.

Gezonde lucht, goed voor je geest

We brengen het merendeel van onze tijd door in gesloten ruimtes. Intussen moet ons lichaam flinke inspanningen leveren om de zuurstof op te nemen die het nodig heeft om te functioneren. Die fysieke activiteit beïnvloedt ons gehalte aan serotonine, ook bekend als het ‘gelukshormoon’. Deze neurotransmitter houdt onze emotionele gezondheid op peil. Zo wees een onderzoek van de Stanford University in Californië uit dat 90 minuten wandelen in de natuur het risico op piekeren vermindert. Het remt ook de activiteit af van dat deel van de hersenen dat psychische stoornissen veroorzaakt. Geen wonder dat je je zo goed voelt nadat je een flink luchtje geschept hebt.

Een cadeau voor je lichaam

In de winter hebben we vaak de neiging om binnen te blijven, waar het lekker warm is. We denken dat we ons organisme zo beschermen tegen eventuele microben. Het is nochtans binnen, door het contact met anderen – gezinsleden, collega’s,... – dat ziektekiemen, microben en virussen ons makkelijker te pakken krijgen.

Zuivere lucht voorkomt niet alleen dat je een lelijke verkoudheid opdoet, het vermindert zelfs het risico op kanker. Verblijf je drie dagen in een woud, zo toont een Japans onderzoek aan, dan vermeerderen de kankerwerende proteïnen die van nature in ons lichaam aanwezig zijn.

Luchtje scheppen!

Er bestaan heel wat doeltreffende en budgetvriendelijke manieren om de kwaliteit van de lucht waarin we leven te verbeteren.

Verlucht je huis drie tot vier keer per dag gedurende 10 minuten, ook in de winter. Snel en efficiënt!

Zet je verwarming lager tijdens het luchten (maar niet onder 15°, anders krijg je condensatie).

Constante ventilatie is de beste oplossing. Bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem (al dan niet elektrisch bestuurd), ventilatieroosters of ramen op een kier (zoals dat kan met dakvensters van VELUX).

Luchten gebeurt best na activiteiten die veel vochtigheid veroorzaken, zoals douchen, koken, slapen …

Daarnaast is luchten ook belangrijk voor het afvoeren van geuren en schadelijke, vluchtige stoffen; bijvoorbeeld na een verfklus, het gebruiken van chemische producten, of het installeren van nieuwe meubels.

Nog een laatste tip: kies voor kamerplanten met een zuiverende werking. Ze onttrekken namelijk de vervuiling uit de lucht en verbeteren zo de luchtkwaliteit in je woning. Graag planten die eenvoudig te onderhouden zijn? Kies dan voor graslelie of araliaklimop.