Verklein het risico op een astma-aanval thuis

Bepaalde stoffen in huis kunnen voor irritaties of allergieën zorgen, en luchtweginfecties veroorzaken. Ze wekken bovendien astma-aanvallen op bij astmatische kinderen en volwassenen. Maar waar verschuilen die vervuilers zich en hoe verzwak je hun effect of hoe schakel je ze volledig uit?

Hiermee riskeer je irritatie en allergie in huis …

Er zijn twee mogelijke verantwoordelijken voor luchtweginfecties en het uitlokken van astma-aanvallen: irriterende stoffen en allergenen.

In het gemiddelde interieur gedijen een of meerdere van deze allergenen:

- Mijten

- Dierenharen (kat, hond, knaagdieren)

- Schimmels

- Kakkerlakken


 

 

 

 

 Als het over irritatie gaat, zijn vluchtige en onnatuurlijke stoffen de grootste schuldigen:

 - Brandende tabak

- Rook (open haard, gasvuur, kaarsen en wierook)

- Chemische producten (poetsmiddelen, interieurparfums ...)

Astma: beter voorkomen dan genezen

Preventie is de prioriteit bij astma. Ook al gaat de medicatie erop vooruit en bestaan er succesvolle behandelingen, toch blijft voorkomen de beste raad. Meer dan ooit zelfs, want onze woningen werken hoe langer hoe verstikkender. We vullen ze met hebbedingen die helaas vaak toxische stoffen bevatten. Daarnaast zijn huisdieren meer dan ooit echte huisgenoten, die net als hun baasjes het grootste deel van de dag en de nacht binnen doorbrengen.

Tips en trucs om allergenen te snel af te zijn

Mijten verblijven graag op warme plekken waar ze voedsel, onder andere stof en dode huidcellen, in overvloed vinden. Beddengoed, matrassen, kussens, dekbedden … het zijn paradijselijke plekken voor deze piepkleine beestjes.

Om te vermijden dat mijten zich vermenigvuldigen, volstaat het om het textiel waar ze zich in ophouden goed te reinigen. Doe dit op regelmatige basis met je gebruikelijke wasproducten. Er bestaan ook speciale anti-mijthoezen en -overtrekken als ook specifieke wasmiddelen.

De temperatuur in je slaapkamer onder de 20 graden houden is een goed plan. Een koelere ruimte met een betere luchtkwaliteit bevordert meteen ook een diepere en meer verkwikkende slaap.

Wil je van die dierenharen af? Verlucht dan de getroffen ruimtes meerdere keren per dag door de ramen open te zetten en met de stofzuiger te passeren. Je huisdier geregeld borstelen en wassen is ook aanbevolen. Een kat, hond of knaagdier hoort niet in bed. Ieder zijn nestje …

Tot slot: schimmels. Die kan je terugdringen door de oorzaak van het vochtprobleem (een lek, opstijgend vocht) op te sporen en weg te nemen. Zorg dat de warmte van de zon en frisse wind voldoende hun ding kunnen doen in huis. Dat helpt om het interieur droger te houden waardoor allergenen minder vat krijgen op de bewoners.  

Verjaag gevaarlijke stoffen

Geurkaarsen en een knetterend haardvuur, het zijn echte sfeermakers maar ze houden ook gevaren in voor je luchtwegen. Denk er dus aan om stevig te verluchten en zorg permanent voor een goede ventilatie. Zo voorkom je dat een te grote hoeveelheid potentieel schadelijke stoffen blijft rondhangen in je interieur.

Maak ook bewuste keuzes voor minder agressieve producten, zoals natuurverf en ecologische poetsproducten.

Om astma-aanvallen en luchtwegeninfecties te voorkomen, is een gezond huisklimaat cruciaal. Nu je weet op welke zaken je kan letten, is het een pak makkelijker om komaf te maken met schadelijke invloeden. Succes!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!