Meer lichtinval in een gerenoveerde woning in het bos

Tom en zijn echtgenote ontvangen ons in hun volledig gerenoveerde landhuis uit de jaren 60 dat ze vorig jaar in augustus kochten en kort daarna begonnen te verbouwen. Het huis is gelegen in de groene rand tussen Mechelen en Brussel, in een bosrijke omgeving waar de bourgeoisie vroeger haar vakantiehuizen liet bouwen.

Het koppel woont hier nu bijna een jaar met zijn drie kinderen.

“Toen we hier kwamen wonen, was het eigenlijk nog een ruwbouw, begin september vorig jaar”, steekt Tom Cole. “We zijn van Antwerpen naar hier verhuisd en dat was geen evidente keuze: wilden we hier al wel komen wonen terwijl het huis nog lang niet afgewerkt was? Het alternatief was een jaar flink pendelen en lange files trotseren. Ook nu is het huis nog niet helemaal af, met de schilderwerken die we nog voor de boeg hebben.”

 

Al in de eerste fase van de verbouwing rezen twijfels over de lichtinval.

“Het viel ons bij het begin van de verbouwing meteen op dat we overdag soms al het licht moesten aansteken. En als het al zo donker aanvoelde in de zomer, hoe zou het dan in de winter zijn? Doordat we in het bos tussen de bomen wonen, is het hier eigenlijk al vroeger donker dan elders, namelijk wanneer de zon onder de hoogste bomen verdwijnt. Een enorm verschil met de lichtinval in een open veld, maar het heeft wel zijn charme”.

 

Volledige dakrenovatie 

Uiteindelijk werd er gekozen om drie grote dakvensters plaatsen aan één kant van het dak te plaatsen omdat de lichtinval in de bosrijke omgeving een grote mate beïnvloed wordt door de stand van de zon.“In de zomer valt het licht tot op ongeveer 80 centimeter van de grond, wat vrij laag is. In de wintermaanden daarentegen reflecteert het licht een stuk hoger op de muur: dan lijkt het soms alsof er drie grote lampen tegen de muur branden. Soms verduisteren we nu zelfs een van de drie dakramen, omdat de zon anders te fel op de boekenkast en de boekenruggen schijnt. Wanneer het buiten erg helder is, opteren we er zelfs voor om de drie verduisteringsgordijnen te laten zakken.”

Het koppel koos meteen voor een grondige renovatie van het dak. “We vonden het originele dak, waarbij de grote balken die je nu ziet onzichtbaar waren, niet mooi en moesten het sowieso aanpassen aan de nieuwe isolatienormen, dus hebben we het dak langs binnen maar meteen volledig opengetrokken. De balken zijn wel nog origineel, maar de houten latten werden toegevoegd om de open structuur te ondersteunen."

"Dat had een invloed op de lichtinval en deed ons beslissen om voor dakvensters te kiezen.”

 

Dakvensters aan de zonnekant

Wanneer Tom de verduisteringsgordijnen laat zakken om zo de situatie zonder dakvensters na te bootsen, krijgen we een idee van hoe het zonder dakramen was. We merken meteen het verschil, ook al is het middag en schijnt de zon.

Even heeft het gezin overwogen om aan beide kanten van het schuine dak dakramen te plaatsen, maar een afweging van de meerwaarde ten opzichte van het extra budget deed hen besluiten om er alleen langs de zonnekant te plaatsen.
“We kregen al een eerste indruk van de extra lichtinval via het dak toen de dakwerken aan de gang waren”, licht Tom die keuze toe. “Het verschil is echt enorm nu. We zijn er dan ook ontzettend blij mee. Nu we de muren wit schilderen, is het nog lichter. Voordien leek het echt alsof we door de donkere muren heen moesten kijken.”

Wanneer we Tom vragen naar de keuze van het formaat van de dakvensters, geeft hij aan dat ze voor door de structuur van de originele balken geen andere keuze dan voor rechthoekige, in plaats van vierkante, dakramen te kiezen:“Als de dakramen dicht zijn, nemen de opgerolde verduisteringsgordijnen wel nog enkele centimeters lichtinval weg, maar het is goed zo. We zijn blij met onze beslissing.”


We lopen even naar buiten en zien dat de dakramen niet alleen netjes verspreid zijn over de volledige breedte van het dak, maar ook dat de kleur precies overeenstemt met die van de dakpannen. “Langs buiten zie je dat de kleuren mooi in elkaar overgaan. Met rode dakpannen zou dat contrast natuurlijk groter zijn”.

Gezien Tom en zijn vrouw ervoor kozen om elektrische dakvensters te plaatsen, kunnen ze deze met behulp van een afstandsbediening bedienen. Bovendien zijn de vensters voorzien van een regensensor die het venster automatisch sluit bij de eerste regendruppels waardoor ze altijd met een gerust hart de deur uit kunnen.

Het koppel overweegt om in de toekomst VELUX ACTIVE with NETATMO aan te kopen. Deze innovatieve smart home oplossing zorgt er volgens Tom voor dat je elektrische dakvensters, gordijnen en rolluiken automatisch openen en sluiten naargelang de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-gehalte in de woning.

IMG_6960-1

 

Het koppel is duidelijk tevreden over de uitgevoerde renovatiewerken en merkt in het dagdagelijkse leven de impact van meer daglicht en frisse lucht in huis. “We voelen dat het binnenhalen van daglicht een grote impact heeft op ons humeur en ons algemeen welzijn. De renovatie van het dak was de beste beslissing!” 

Hartelijk dank aan Tom & zijn vrouw voor de fijne ontvangst en het delen van zijn verhaal. We willen hem extra bedanken voor de gastvrijheid waarmee hij zijn interieur en het verhaal achter dit karaktervolle landhuis met ons wilde delen.