Bij het architectenbureau waar Adrien een van de drijvende krachten is, zet hij zijn schouders onder diverse interessante projecten: van eengezinswoningen over kantoren, appartementsgebouwen en culturele centra tot de ontwikkeling van masterplannen. Hij deelt van nature graag en ontwerpt het liefst architectuur die geheel in het teken van de mens staat. Dat is zijn roeping. “Ik hou van de menselijke relaties binnen het architecturale gegeven. Zo mondt een project uit in een echte leefplek”, licht Adrien toe.
“Natuurlijk licht is van levensbelang!” Vanuit die visie getuigt Adrien over de onmisbaarheid van natuurlijk licht en de immens belangrijke rol dat het sinds mensenheugenis speelt in de oriëntatie van architectuur en de creatie van leefruimtes. Hij haalt als voorbeeld het atrium aan, dat al sinds de oudheid bestaat.
Het welzijn in het interieur van huizen en appartementsgebouwen verhogen, doen we ‘in het prisma van licht’. Een gebouw met een optimale sfeer wordt gecreëerd door in te spelen op de levenswijze van de bewoners én op de zon die in een cirkel rond het gebouw roteert.
Sommige klanten vragen bijvoorbeeld een terras in het westen, omdat ze overdag buitenshuis werken en pas ‘s avonds van het exterieur van hun thuis kunnen genieten. De rol van een architect bestaat er dan in om alternatieven te bestuderen om de toekomstige bewoners zoveel mogelijk levenskwaliteit te bieden. Kortom: “Het doel van de architect is het natuurlijke licht zoveel mogelijk benutten.”
Adrien vindt dat licht en openingen naar buiten toe een echte bron van levenscomfort vormen. De lichtsterkte binnen maakt trouwens deel uit van de Europese richtlijnen rond levenscomfort (BREEAM): een evaluatiemethode met nog andere criteria, zoals akoestiek en duurzame ontwikkeling.
Tal van befaamde architecten, zoals Rudy Ricciotti – die onder andere de uitbreiding en de renovatie van het oude Palais des Beaux-Arts in Luik, la Boverie, op zijn naam heeft staan – gebruiken de meest diverse methodes om de bijdrage van het natuurlijke licht te maximaliseren binnen de structuren. Hij verheerlijkt het zelfs.
@Utku Pekli
Nog een verbetering van de levenskwaliteit en van de waarde van een gebouw: natuurlijk licht is een energiefactor. De zon brengt ons naast licht ook warmte.
De architect geeft ons mee dat “natuurlijk licht rust geeft”. Voor Adrien blaast zonlicht een interieur nieuw leven in en kan het zowel innemend als geruststellend zijn. Een verlichte gang nodigt uit, terwijl een donkere zone mogelijk afschrikt.
En dan is er nog de technische functie van het licht: de ruimtes verlichten. Natuurlijk licht heeft ook een duurzame en ecologische dimensie: dit gratis licht zoveel mogelijk uitspelen in je renovatie zorgt voor een flinke energiebesparing.
“Volumes maken het mogelijk om licht binnen te brengen", vertelt Adrien. De architect illustreert zijn uitspraak met het project CHRYSANTHÈME van Syntaxe, een eengezinsnieuwbouw in Sint-Genesius-Rode. “Het spel van volumes laat toe om overdwars licht binnen te brengen, zonder direct zicht op de buren. Het nodigt bovendien de zon uit op de achtergevel, die nochtans noordwestelijk georiënteerd is.”
@Utku Pekli
En er is nog meer. “Dankzij de inspringende volumes verlicht de avondzon de verschillende leefruimtes die grotendeels naar de zon en de noordwestgevel gericht zijn.”
@Utku Pekli
Tot slot: een hal die door het huis passeert dient niet enkel als inkom en doorgang maar brengt ook een maximum aan licht in het hart van de woning, zoals je kan zien op deze foto:
@Utku Pekli
En een kleur die baadt in het licht komt tot leven. Adrien vat zijn missie en die van zijn collega’s als volgt samen: “Bij Syntaxe staat de dialoog tussen uitzicht, licht en levenscomfort voorop.”
Om te beslissen waar de openingen naar buiten toe komen, is het belangrijk om rekening te houden met de bestaande structuur van het gebouw en de uitzichten die je voorkeur wegdragen. De draagmuren en de panorama’s aan de verschillende kanten van het gebouw kunnen beperkingen opleveren die je moet incalculeren.
Meer licht binnenbrengen bij een renovatie maakt deel uit van het concept van het project. Een raam is niet de enige mogelijkheid om het natuurlijke licht te optimaliseren in een woning. Andere interieurvoorzieningen zoals kleurkeuze, reflecterende oppervlakken, open trappen, scheidingswanden, een patio … zijn alternatieven om het licht te laten evolueren in onze interieurs. Ook daar biedt de architect een meerwaarde. Zijn advies en tips laten ons toe om van bij de prille start doordacht te werk te gaan en om extra kosten achteraf – door dingen die een goed idee leken – te voorkomen. Er is veel mogelijk met bescheiden ingrepen, zonder aan de basisstructuur van het huis te raken en zonder het budget uit de hand te laten lopen.
De architect geeft ons nog een laatste tip voor de zoektocht naar het optimaliseren van natuurlijk licht in onze thuis. Hij herinnert ons eraan dat naar buiten toe openen een risico op oververhitting meebrengt door het ‘vergrootglaseffect’ van het licht op de beglazing. Nog een parameter die meespeelt bij renovatiewerken. Bekijk dus vooraf de verschillende oplossingen die de markt biedt om dit euvel op te lossen: zonneschermen, luiken …
Met dank aan Adrien Maerschalck en het architectenbureau Syntaxe in Haut-Ittre voor hun medewerking en hun verhelderende advies voor onze renovatieprojecten.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!