Illusionistische materialen

Vinyl, tadelakt, mortex, tegels met hout- of marmerlook, … Nooit werd er in vloerbekleding zoveel creativiteit ingezet om lookalikes te creëren. In 2018 blijft deze trend zich met succes verder zetten in onze woningen.

Tade-watte?

Tadelakt is stucwerk op kalkbasis, vergelijkbaar met mortex. Het woord stamt af van het Arabische woord ‘dalaka’, wat ‘inwrijven’ betekent. Deze decoratieve bekleding wordt onder meer gebruikt voor de gevels van riads, de wanden van hamams, fonteinen, badkuipen,of keukenaanrechten. Verder is tadelakt ook geschikt om badkamers te bezetten. Wanneer je het mengt met natuurlijke pigmenten, krijg je een breed palet van kleuren.  Je kan met tadelakt je huis dan ook mooier decoreren dan met eender welk ander materiaal.

Voorrang aan robuustheid

Dankzij materialen zoals tegels met houtlook of keramisch parket, moeten we niet langer bang zijn om onze vloeren te beschadigen. Gedaan met panikeren als de hond over het vers gelegde parket holt of als de kinderen er op vier wielen overheen snorren. De vloerbedekking zal bovendien niet bewegen onder invloed van temperatuur of seizoenen.

De vinylidylle

Een vinylvloer is de topper als het gaat over illusies creëren. Omdat je er oneindig veel designs mee kan realiseren, kan hij ook heel goed duurdere materialen imiteren zoals parket, steen, metaal of zelfs beton. Het materiaal werd in onze interieurs lange tijd stiefmoederlijk behandeld, maar neemt nu zijn rechtmatige plaats in en wordt een waardig decoratief element in huis. Vinyl heeft trouwens een troef van formaat: het is bijzonder waterdicht en kan dus gerust in een badkamer gebruikt worden, zonder onaangename verrassingen. Het is bovendien bestand tegen vlekken en stof. En tegels zouden er jaloers op kunnen zijn, want met vinyl ben je verlost van dat gedoe met voegen en onderhoud. Let wel: voor ruimtes waar veel passage is, dien je goed aandacht te schenken aan de kwaliteit van je vinyl. Op minderwaardige vinyl zullen de vele voetstappen snel hun sporen achterlaten.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!