De beste tips voor de renovatie van jouw traditioneel huis volgens trendwatcher Anouk Taeymans, interieurarchitect.

Februari 2020, Brussel – Batibouw is het ideale moment om stil te staan bij mogelijke renovaties die je dit voorjaar hebt gepland. Elke aanpassing van een ouder, traditioneel huis vraagt een grondige afweging. Zo is het belangrijk het karakter van het pand te respecteren en veranderingen af te stemmen op zijn leeftijd en unieke bouwstijl. Daarbij komt het er bovendien op aan om goed na te denken over de indeling van de ruimtes: idealiter hebben verbeteringen in jouw huis een positieve invloed op jouw dagelijkse routine, maar vooral op jouw welzijn. Een eerste advies hiertoe is om meer daglicht en frisse lucht in de woning te brengen.

We brengen gemiddeld zo’n 90% van onze tijd binnen door, terwijl de buitenlucht en het daglicht heel wat voordelen hebben voor ons welzijn en onze gezondheid. Enerzijds is het een goed idee om wat vaker naar buiten te gaan, anderzijds zijn er heel wat manieren om meer daglicht & frisse lucht binnen te laten, zoals bijvoorbeeld door het plaatsen van een dakvensters van VELUX. Ik probeer in mijn interieuradvies en –vormgeving de hoeveelheid binnenvallend daglicht te maximaliseren”, vertelt Anouk Taeymans, interieurontwerper en ambassadrice van de VELUX campagne "Let Nature Back Into Your Life".

"Licht en frisse lucht zorgen voor een positieve impact op het humeur en welzijn van de bewoners”

 

"De kwaliteit en de mate van het binnenvallend licht en zijn integratie in het concept van de woning, is mijn eerste focus wanneer ik een opdracht tot renovatie van een traditioneel huis heb aangenomen. We moeten hier meer van kunnen genieten. Daarom is het van essentieel belang de natuur in huis binnen te laten. Ik merk dat het besef van de voordelen van licht en meer frisse lucht op interieurstijl en ruimtegevoel, naast de positieve impact op humeur en welzijn van de bewoners, gelukkig toeneemt”, legt Anouk verder uit.

"Terwijl het concept van moderne woningen meestal vertrekt vanuit een goede lichtinval, is dat bij oudere woningen veelal niet het geval. In deze context kan het binnenhalen van natuurlijk licht om verschillende redenen een uitdaging zijn. Met mijn tips, creëer je een ruimte op maat van jouw welzijn, maar trouw aan de originele uitstraling en stijl van het huis."

4 tips van Anouk Taeymans om een traditionele woning te transformeren met natuurlijk licht

1. Maak praktische veranderingen

Raak niet gefixeerd op de look zodat je de echte motivatie van de renovatie niet vergeet: de ruimte verbeteren voor jouw dagelijks leven. Zorg ervoor dat al jouw plannen een betekenisvolle impact hebben, door bijvoorbeeld een dakvensters van VELUX boven een eettafel of een comfortabele zithoek te plaatsen. Zo kan je optimaal profiteren van het daglicht en de frisse lucht die jouw huis binnenkomt.

2. Hou rekening met het tijdstip van de dag

De kamers zullen op elk moment van de dag een andere lichtinval kennen, afhankelijk van hun oriëntatie en hoe de zon staat. Het bewegen van de zon in de loop van de dag, verandert het volledige uiterlijk van een kamer. Ik adviseer om in kamers die gericht zijn naar het zuiden een VELUX Cabrio® dakvensters te installeren. Geopend breid je met dit uniek product de woning uit met een balkon en kan je nog meer genieten van het licht en de buitenlucht, terwijl de beschikbare ruimte maximaal wordt benut.

 

3. Kijk naar buiten

De omgeving van jouw woning speelt ook een rol bij de renovatieplannen. Het heeft weinig zin om dakvensters te installeren wanneer die op een bakstenen muur  uitgeven. In de plaats kan je beter een lichttunnel overwegen. Het omgekeerde geldt ook: alle kamers met zicht op een tuin of ander mooi uitzicht, moeten optimaal benut worden!

Een lichttunnel is ook een goede oplossing voor een zolderkamer bijvoorbeeld, zo zorg je voor veel meer lichtinval.

Het is niet altijd mogelijk om eenvoudigweg een extra raam te installeren, want vaak merk je in oude herenhuizen dat hoe hoger je gaat, hoe kleiner de ramen worden. Ik had bijvoorbeeld een project in Leuven waar weinig daglicht aanwezig was. Door te werken met een lichttunnel in het dak, zorgden we voor meer lichtinval op elke verdieping.

4. Houd rekening met de regelgeving

Bij het verbouwen van een traditionele woning is het belangrijk dat je je aan de wettelijke richtlijnen en beperkingen houdt, vooral als de woning als beschermd staat geregistreerd. Deze regels zijn opgesteld om je te helpen om van jouw eigendom te genieten, met behoud van het erfgoed voor de toekomst. Het is dus belangrijk dat je je aan deze regels houdt. Zoek naar producten die een aanvulling zijn op jouw woning. Een VELUX dakvenster speciaal voor historische gebouwen – type GVO is bijvoorbeeld ideaal voor oudere gebouwen waarin kleine ramen met een afgeronde boog het beste passen.Nieuws Centrum : https://nieuws.velux.be

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!