4 tips voor je dakrenovatie. Dit is waar je aan moet denken!

Plan je om je dak te vernieuwen? Dan is de herfst het perfecte moment. Zo’n renovatieproject is een slimme zet én zorgt voor een hoog rendement. Op korte termijn kan je besparen op het moeten reparen van waterinfiltratie als ook op HVAC-kosten*, terwijl op lange termijn de doorverkoopwaarde van je huis zal stijgen. Om het meeste uit je renovatie te halen, is het slim om te kiezen voor aanpassingen die waarde toevoegen en tevens voor extra comfort zorgen. Wij geven alvast enkele tips:

Kies voor energiezuinige materialen

Milieuvriendelijke materialen zijn niet alleen goed voor de planeet, ze zijn ook goed voor je portemonnee. Daarom loont het om voor groene producten te kiezen bij een dakrenovatie. Zoek naar energiezuinige zonnedakpannen die het zonlicht reflecteren en de koelingskosten van je huis verlagen. Moderne modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder leisteen en houttinten. Als je een schoorsteen hebt, is het ook zinvol om te investeren in een luchtdichte schoorsteenkap die dubbel werk doet door energie te besparen en te voorkomen dat beestjes in je schoorsteen kamperen.

Installeer een dakvenster of lichttunnel

Neem een ​​"saaie" renovatie en voeg licht toe aan je huis terwijl je jouw interieuromgeving verbetert met een dakvenster of lichttunnel. Dakramen en lichttunnels zijn een perfecte oplossing om de juiste hoeveelheid natuurlijk licht in je huis te krijgen. Vanwege hun hoek ten opzichte van de zon, bieden dakvensters tot 2x meer daglicht als een verticaal raam, evenals meer privacy. Met een programmeerbaar dakvenster kan je ook de binnenluchtkwaliteit van je huis verbeteren, die tot vijf keer slechter kan zijn dan de luchtkwaliteit buitenshuis. Door je dakraam te openen, kunnen hete lucht, geuren en gifstoffen opstijgen en ontsnappen via het dak, waardoor een gezonder binnenklimaat voor jou en je gezin ontstaat. Meer nog, een dakraam kan je ventilatiesysteem aanvullen tijdens de zomermaanden, waardoor je bespaart op je elektriciteitsrekening.

Heb je al een dakvenster? Vervang het dan mee tijdens de renovatie van je dak. Zo ben je er zeker van dat dak en raam goed op elkaar aansluiten, en voorkom je om het venster na enkele jaren toch te moeten vervangen. 

Installeer dakrandprofielen

Dakrandprofielen, soms ook “daktrim” genoemd, zijn ideaal bij strenge winters. Het voorkomt lekken en schade aan je dak door sneeuw of ijsdammen. Een dakrandprofiel is een afwerkstrip die zich bevindt aan de rand van het dak en gemaakt is van dunne stukken ondoordringbaar materiaal. Deze strip wordt aangebracht vóór de pannen en vormt zo een waterdichte afdichting over dakranden. Het resultaat? Minder waterpenetratie en een gezonder dak. Het is ook een goed idee om dakranden te installeren op andere kwetsbare plekken op je dak, zoals rond dakramen en schoorstenen. Hoewel dakrandprofielen in verschillende materialen voorkomen, zoals roestvrij staal en aluminium, raden de meeste dakdeskundigen koper aan. Dit materiaal is een beetje duurder, maar is het meest effectief voor het afdichten en voorkomen van waterproblemen.

Installeer onderhoudsvriendelijke dakgoten

Het schoonmaken van dakgoten is een vervelende, zelfs gevaarlijke klus die je liefst zo lang mogelijk uitstelt. Het is dan ook wenselijk om zo’n onderhoudsbeurt zo weinig mogelijk of zelfs niet te moeten uitvoeren. Een beter idee is het aanbrengen van een dakcoating. Je dak is dan beter beschermd tegen weersinvloeden, en algen & mossen kunnen zich ook minder snel op het dak hechten. 

Naast het reinigen en ontmossen van je dakgoten, kan je deze eigenlijk beter gewoon afdekken. Zo kan je bijvoorbeeld een boldraadrooster of bladbolrooster boven de afvoer plaatsen die je dakgoot afdekken zodat er geen groen of ongedierte zich in de dakrand nestelt. Tip: snoei ook overhangende takken in de buurt van je dakomranding om te vermijden dat er al te veel vuil in de goten belandt.

Bij een dakrenovatie zijn er heel wat opties om de algehele prestaties van je dak en huis te verbeteren. Neem je tijd om ze stuk voor stuk te onderzoeken, zodat je weet welke toevoeging meer waarde creëert voor je woning. 


*HVAC is de Engelse afkorting van heating (verwarming), ventilation (ventilatie) en air conditioning (airconditioning of koeling), drie deelgebieden van huiscomfort.

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!