2-in-1: renoveren en waterverspilling vermijden

Speciaal voor Wereldwaterdag buigen we ons graag over ons verbruik van deze grondstof waarvan we lange tijd dachten dat ze onuitputtelijk was. Waarom en hoe water besparen thuis? Met welke kleine handelingen kan je waterverspilling vermijden? En waarvoor zou je bij de renovatie van je woning kiezen om je sanitaire installaties watervriendelijk te maken? Adviezen zat.

payasage-eau-pexels

We hebben heel lang gedacht dat onze blauwe planeet nooit water te kort zou hebben, nu moeten we vaststellen dat de beschikbaarheid ervan langzaamaan slinkt. Drinkbaar water wordt steeds schaarser, vooral daar waar het klimaat droger is. Toch is watertekort geen ver-van-ons-bedshow. De beperkte regenval van 2018 heeft ook onze grondwaterreserves ernstig aangetast. Het doet ons inzien hoe afhankelijk we zijn van deze essentiële grondstof.

Het gemak waarmee we altijd toegang hadden tot water, deed ons vergeten hoe waardevol het is en hoe zeldzaam het kan zijn. Een beetje dorst? We draaien gewoon even de kraan open en laten een glas vollopen. Loopt het over, morsen we wat? Niet erg. We schenken wel bij. En als we nu eens bewust zouden kijken naar alle manieren waarop we water verspillen? Hoe zou het zijn om over te stappen naar een meer verantwoord verbruik? Het zou alvast de waterfactuur doen dalen.

Handelingen die tellen

Gestes-sdbIn de badkamer verbruiken we dag na dag zonder twijfel het meeste water. Baden, douchen, scheren ... dagelijks verkwisten we honderden liters water, zonder dat we het beseffen.

Zet mee de jacht op verspilling in en verminder op eenvoudige wijze je waterverbruik thuis. Hoe dan wel? Door nieuwe gewoonten aan te nemen in de badkamer. En ook op het toilet, nog zo’n waterverslinder.

Renoveer je je woning? Fabrikanten van sanitaire uitrusting bieden steeds meer oplossingen om economisch en ecologisch te leven: doorstroombegrenzers, thermostatische mengkranen, duospoeling, ...

Ziehier vijf huishoudelijke handelingen en tips om je badkamer te renoveren en watervriendelijk te maken. Met resultaat, reken maar.

Bespaar leidingwater

Voor de hand liggend en toch doeltreffend: laat het water niet lopen bij het tanden poetsen, handen wassen of scheren. Draai die kraan gewoon even dicht. Een kwestie van gezond verstand en toch denken we er vaak niet aan.

Wil je verder gaan en ga je net je huis renoveren? Plaats een straalbreker op je kranen. Je verbruikt minder water en toch vermindert je debiet niet. Dat komt omdat dit koppelstuk (ook bekend als mousseur of perlator) ervoor zorgt dat er lucht in de waterstraal komt.

Beter een douche dan een bad

DoucheNeem in plaats van een bad een douche van vijf minuten. Je verbruikt gemiddeld 130 liter minder! Zet je bovendien het water uit terwijl je je inzeept, dan spaar je nog eens 20 liter extra.


Installeer als het kan een milieuvriendelijke douche die lucht door je water mengt, zodat je fors bespaart op je water. Een Amerikaanse start-up bedacht zelfs een revolutionair douchesysteem met hele fijne druppeltjes, wat een waterbesparing van zo’n 70% zou betekenen!
Kies ook voor een thermostatische mengkraan, zo bespaar je op water dat onnodig stroomt terwijl je de juiste temperatuur instelt.

Zuinig in het kleinste kamertje

De wc doorspoelen verbruikt minstens 9 liter water. Met een spoelbak met duospoeling beperk je dat tot slechts 3 litertjes. Reken maar eens uit hoeveel je bespaart op een dag, een week, een maand!

En waarom niet regenwater inzetten om de wc door te spoelen? Met een regenwaterreservoir kan je jaarlijks gemiddeld 600 liter regenwater per m2 dak recupereren. Sommige gemeenten kennen overigens subsidies toe voor zo’n installatie. Informeer je!

Wasmachine en vaatwasser in ecomodus


Minder water verbruiken betekent ook zuinig omgaan met je wasmachine en vaatwasser. Wacht tot ze vol zijn voordat je ze in gang zet.
De meest recente modellen zijn uitgerust met een ecofunctie. Gewoon gebruiken!

 

Lekken opsporen

In een wat ouder huis kunnen de leidingen door de tand des tijds al eens lekken krijgen. Spoor ze op en herstel ze snel. Een druppende kraan kan gauw verschillende liters per uur verspillen.

Hier is een simpele manier om vast te stellen of er thuis lekken zijn:

  1. Noteer de stand van de watermeter voor je ‘s avonds naar bed gaat, wanneer het waterverbruik nul zou moeten zijn.
  2. Kijk de volgende ochtend de stand na en vergelijk.
  3. Verschilt het cijfer met dat van de avond voordien, dan is er een lek. Nu komt het er enkel op aan te achterhalen waar ...


Met al deze tips kan je mooi bezuinigen op je waterfactuur en dag na dag iets doen voor de planeet. Waar wacht je nog op?

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!